Obilježen 13. jul – UBNOR položio vijenac: Poštujući žrtve predaka nove generacije da ne pokleknu pred retrogradnim idejama

 Obilježen 13. jul – UBNOR položio vijenac: Poštujući žrtve predaka nove generacije da ne pokleknu pred retrogradnim idejama

Foto: CDM

UBNOR i antifašisti Herceg Novog su danas položili vijenac na spomeniku žrtvama fašizma na Savini. U ime UBNOR-a i antifašista okupljenima se obratio predsjednik Svetozar Baković, koji je čestitao Dan državnosti i Dan opštenarodnog ustanka u Crnoj Gori.

“Ovaj spomen kompkeks na uzvišenju iznad starog grada simbilizuje zajednički spomenik svim borcima i žrtvama fašističkig terora iz Herceg Novog. A bijaše ih mnogo, ukupno 586, od kojih je na raznim frontovima širom bivše Jugoslavije, u prvim borbenim redovima, hrabro i nepokolebljivo svoje živote položilo 350 boraca”, naveo je Brković, nakon čega su okupljeni minutom ćutanja odali dužno poštovanje i počast.

Za Crnu Goru 13. jul, dodaje, predstavlja istorijski temelj na kojem danas počiva evropska, građanska i antifašistička država.

“Nakon 63 godine od priznavanja crnogorske nezavisnosti i državnosti od strane velikih sila na Berlinskom kongresu, 13. jula 1941. godine opštenarodnim ustankom Crna Gora je krenula u odlučnu borbu za nacionalno oslobođenje i vraćanje državnog imena koje joj je 1918. godine prevarno i nasilno ukinuto. Ovim ustankom se tadašnja Crna Gora, među prvima, svrstala u antifašističku koalcijiu kojoj su pripadale vodeće zemlje svijeta, za ideaju na kojoj danas počiva savremena Evopa”, poručuje Baković.

Kako je rekao, prženi žegom julskoga sunca četrdeset prve godine i vrelinom neprijateljstva osvajača, gotovo u svim gradovima se pripremao opštenarodni ustanak, te na današnji dan skoro goloruki udariše i u Virpazaru, Barutani, Vrlostupu i svuda po italijanskim i Njemačkim karaulama i žandarmerijskim stanicama kraljeve vojske i policije, koje ne bijahu ništa manje neprijateljske od okupatora.

“Više od četiri godine partizanske jedinice osvajaše, gubiše, ranjavaše, ginuše, sve dok i posljednjeg okupatorskog vojnika ne protjeraše preko granice. Kako to obično biva u Crnoj Gori, okupator dođe i prođe, proba pa neuspje i vrati se u svoju otadžbinu, uz izvinjenje i kajanje, da gradi svoj novi državni put”, poručio je on.

Ipak njihovi saradnici i sluge, dodaje, izdajnici svoga naroda i svoje države ostadoše da tinjaju, pošteđeni od pobjednika da bi se preko unuka u devedesetim godinama prošlog i dvadesetim godinama ovog vijeka u buktinju pretvorili kroz svoje male nacionalizme i šovinizme, gazeći prema novom bespuću, prema nekom novom fašizmu.

“A mi, Hercegnovski antifašisti sa ovog znamenitog i za nas svetog mjesta, nad kosturnicom junaka im poručujemo da im to ni ovoga puta neće uspjeti. Narod Boke Kotorske je dao ogroman doprinos u borbi protiv okupatora, stižuci od bosanskih vrleti, do kosovske ravnice i prokletijskih bespuća, pomagajući u oslobađanju zajedničke države”, navodi Baković.

Kako je rekao, narod koji poznaje svoju prošlost smanjuje mogućnost greške u budućnosti, zato će hercegnovski antifasisti stalno podsjećati na svijetle i teške stranice naše istorije, kako bi sačuvali od zaborava heroje i junake prošlih vremena.

“Neka to bude za nauk novim generacijama, da poštujući tradiciju i žrtve svojih predaka nepokleknu pred nadiranjem retrogradnih ideja i nacionalizma u različitim oblicima. Danas, ali i u vremenu koje dolazi naša je obaveza i čast da kao dostojni nasljednici naših časnih predaka i slavne istorije, istrajemo na putu stvaranja moderne, evropske, multinacionalne i multikonfesionalne države koja počiva na temeljima antifašizma”, zaključio je Baković.

Izvor: CDM

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još