Hercegnovski zlatni olimpijac Dečan Dejan Dabović preminuo u 78 godini

 Hercegnovski zlatni olimpijac Dečan Dejan Dabović preminuo u 78 godini

Foto: PVK Jadran

Od posljedica virusa covid-19, 06.12.2020. u 78. godini preminuo je Dečan Dejan Dabović. – saopšteno je iz PVK Jadran.

Svoju sportsku karijeru započeo je u „Jadranu“ gdje je registrovan od 14.jula 1957. godine. Za svoj „Jadran“ nastupao je i bio jedan od ključnih igrača, a zaključno sa 1967. god. kada zbog nemanja adekvatnih uslova za trening prelazi u beogradski „Partizan“ i već sledeće 1968. god. osvaja prvu zlatnu olimpijsku medalju za Jugoslovenski vaterpolo, što je ujedno i prvo i jedino do danas olimpijsko zlato u Herceg Novom. Zajedno sa Đorđem Perišićem donose i prvo olimpijsko zlato  Crnoj Gori.

Sa „Partizanom“ osvaja više nacionalnih prvenstava i KUP-ova Jugoslavije, kao i Lige šampiona Evrope. Učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine i osvojio peto mjesto. Prelazi u Riječko „Primorje“ gdje ostavlja dubok igrački i trenerski trag u stvaranju i revitalizaciji Riječkog vaterpolo kluba.

Nezaboravne su njegove igre na beku, kao jedan od najjačih šutera tog vremena, bio je strah i trepet za protivničke golmane. Sportske karakteristike koje su krunisane velikim brojem trofeja, omiljen u društvu, uvijek spreman za druženje uz sve ljudske vrline, činile su ga još i većim.

Po završetku igračke karijere ostaje u vaterpolu kao trener „Primorja“, „Solarisa“, „Mesine“ – Sicilija, „Jadrana“ i mlađih kategorija „Partizana“. Za svoju uspješnu sportsku karijeru primio je mnoga priznanja, a od svog „Jadrana“ priznanje „Počasnog člana kluba“.

Sahrana će se obaviti u Beogradu.

Izvor: PVK Jadran

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još