Objavljena dokumenta – Margaret Tačer smatrala Brisel politbiroom, njemačku marku zlatnim standardom i bila protiv zajedničke valute

 Objavljena dokumenta – Margaret Tačer smatrala Brisel politbiroom, njemačku marku zlatnim standardom i bila protiv zajedničke valute

Foto: National Geographic

Nedavno objavljeni arhivski dokumenti vlade Irske otkrivaju da je Margaret Tačer smatrala da je uvođenje jedinstvene valute u tadašnjoj Evropskoj zajednici opasno. Osim toga, Tačerova je Brisel uporedila sa „politbiroom“ i obećala da niko neće Veliku Britaniju obavezivati novim pravilima.

Nekadašnja britanska premijerka Margaret Tačer je 1990. godine, u razgovoru sa tadašnjim irskim premijerom Čarlsom Houijem, plan Evropske komisije za uvođenje jedinstvene valute u EU ocenila kao opasan i budalast, otkriveno je u arhivskim dokumentima vlade Irske, prenosi Gardijan.

U dokumentu irske vlade stoji da je Tačerova o tadašnjem predsedniku Evropske komisije Žaku Deloru rekla da je tokom razgovora o jedinstvenoj valuti imao „nalet krvi u glavu“, što je engleski izraz za nepromišljene i budalaste stvari.

„Mi nećemo imati jedinstvenu valutu“, rekla je tada Tačerova.

Žak Delor se tada zalagao za veću integraciju Evropske zajednice.

Uprkos tome što je Margaret Tačer želela da potpiše Mastrihtski sporazum, koji će omogućiti veću evropsku integraciju, naročito u trgovini, ona je sve više govorila o onome što je videla kao prekoračenje ovlašćenja komisije, što je inspirisalo porast evroskepticizma u redovima Konzervativne partije.

U irskim dokumentima stoji da je Tačerova želela da se Evropska komisija pretvori u profesionalnu civilnu službu, bez ovlašćenja da pokreće inicijative, čiji bi posao bio da pomažu savetu ministara koji predstavljaju nacionalne vlade u Evropi.

Istakla je da će opstati kulturne razlike između država članica, dajući kao primer da će Italijani nastaviti sa neplaćanjem poreza.

Takođe je optužila Evropski sud pravde da daje veću moć Komisiji.

Foto: Guardian

„Dani imenovanih komesara moraju biti odbrojani. Moramo da damo moć Savetu ministara. Ja ne želim da prepustim vlast birokratiji koja nije izabrana na izborima. Dojadilo mi je to što Evropska zajednica pokušava da nas ograniči birokratskim pravilima“, kazala je Tačerova u razgovoru sa tadašnjim irskim premijerom.

Haui je tada naveo da Komisija stupala u kontakt sa lokalnim vlastima u Irskoj i da je pozivala određene grupe u Brisel. Kako je naveo, Komisija je radila iza leđa vladi.

U to vreme je Sovjetski savez gubio kontrolu nad istokom Evrope, a Tačerova je evropsku integraciju uporedila sa komunizmom.

„Pokušavamo da nagovorimo istočnu Evropu da prihvati demokratske standarde, a ovde mi ponovo stvaramo naš sopstveni politbiro“, navela je Tačerova.

Dodala je da neće prihvatiti centralnu banku tadašnjih 12 država članica Evropske unije i želela je da ublaži inflaciju vezivanjem za nemačku marku.

Tačerova je navela da je Nemačka imala iskustva sa inflacijom, hiperinflacije koja se dogodila uoči Hitlerovog dolaska na vlast, kada je valuta bila zasnovana na zlatnom standardu, odnosno njena vrednost je bila povezana sa vrednošću zlata na tržištu.

Nekadašnja britanska premijerka je rekla da centralna banka 12 država neće imati istu volju da se izbori sa inflacijom kakvu su Nemci imali.

„Oni će ekonomski rast, poslove i inflaciju videti kao jednake ciljeve i sve će ih pomešati. Sve što mi želimo je efikasan zlatni standard, a nemačka marka će to obezbediti“, rekla je Tačerova u razgovoru sa irskim premijerom.

Izvor: RTS

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još