Mala škola degustacije i prepoznavanja maslinovih ulja

 Mala škola degustacije i prepoznavanja maslinovih ulja

Foto: Društvo maslinara Bar

Društvu maslinara Bar se svakodnevno javljaju potrošači maslinovog ulja sa pitanjima kako da prepoznaju kvalitetno maslinovo ulje, gdje da ga kupe, koje je najbolje za lijek, šta treba da piše na etiketi i slično. Zato su, zbog informisanosti i edukovanosti potrošača, zajedno sa Prvim crnogorskim panelom za senzorsku ocjenu kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja pokrenuli javnu elektronsku „Malu školu degustacije i prepoznavanja maslinovih ulja“.

Svjetsko, pa tako i crnogorsko tržište maslinovog ulja je preplavljeno mnogobrojnim
brendovima svih kategorija i deklarisanih kvaliteta maslinovog ulja. Česta međunarodna i
regionalna istraživanja potvrđuju da stvarni kvalitet maslinovog ulja u boci apsolutno ne odgovara deklarisanom kvalitetu na etiketi. U svijetu su česte afere koje razotkrivaju šverc maslinovim uljem što kod potrošača izaziva dozu opreznosti prilikom kupovine i konzumacije maslinovog ulja. – obrazlažu iz Društva maslinara Bar i ističu da su neinformisani potrošači skloni da se vode cijenom kao prioritetnim parametrom kvalitetata što je vrlo često pogrešno.

„Ozbiljnom edukacijom potrošača se značajno smanjuje mogućnost za prevaru kako sa aspekta tumačenja deklaracija tako i sa aspekta prepoznavanja kvaliteta maslinovog ulja, posebno njegovih organoleptičkih svojstava mirisa i ukusa.“ – objašnjavaju iz Društva maslinara.

Škola je koncipirana u tri predavanja, u prvom će biti predstavljena definicija djevičanskih
maslinovih ulja kao i njihova kategorizacija, u drugom će biti detaljno opisana tehnika degustacije maslinovog ulja te prepoznavanje pozitivnih i negativnih osobina dok će u trećem biti pobrojani savjeti za kupovinu, konzumaciju i čuvanje maslinovog ulja. Predavanja će biti objavljavana jednom sedmično, svake nedjelje.

Kako zaključuju, edukovani potrošači koji prepoznaju kvalitet maslinovog ulja mogu postati najbolji korektor tržišta kako po pitanju cijena tako i po pitanju kvaliteta.

Očekuju da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u najskorije vrijeme
ovlastiti panel za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja te da će se steći uslovi za potpunu zakonom propisanu ocjenu kvaliteta maslinovih ulja u Crnoj Gori.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još