Kućice za mačke-spas u hladnim danima

 Kućice za mačke-spas u hladnim danima

Hladni dani su pred nama, pa osim brige o ljudima, potrebno se pobrinuti da bude toplo i kućnim ljubimcima. Jedan naš sugrađanin je za predstojeći hladni talas napravio dvije kućice za mačke i postavio ih u neposrednoj blizini Instituta Igalo. Taj gest brige o životinjama je za naše prilike malo neobičan, a u mnogim evropskim gradovima na više lokacija u gradu mogu se vidjeti takva skloništa.

Ne treba ići mnogo daleko, recimo u Poreču je napravljeno prvo sklonište za napuštene mačke i to u blizini Veterinarske bolnice u gradu, kako bi bili od pomoći u sterilizaciji, vakcinisanju protiv bjesnila i čipovanju.

– Svi koji se bavimo zdravljem, znamo da je zdravlje ljudi i životinja blisko vezano, a Zdravi grad, zajedno s Veterinarskom bolnicom Poreč stalno radi na razvijanju senzibiliteta građana prema udomljavanju životinja, od najmanjih nogu, poručili su iz te Vetereinarske ustanove.

Za razliku od Hrvatske i konkretno Poreča, u Beogradu se gotovo niko ne bavi mačkama na ulici. No, poučen iskustvom iz svoje zemlje jedan Francuz svakog dana tačno u podne u parku u centru grada hrani mačke koje, osim imena, nemaju ni vlasnika ni dom.I on je napravio kućice. Jedni se kažu čude, a drugi dive tom njegovom entuzijazmu.

„Juče mi jedna gospođa kaže „vi ste super čovek, ali koliko trošite svakog dana, a ja kažem „imam ja mali budžet za njih, mali za mene i to je to, takav je raspored“. Neću dati da idem u kafanu da popijem nešto, nego ću upotrebiti tih 400-500 dinara da im kupim neku hranu“.

Nadajmo se da će u Herceg Novom biti više ovih kućica, a da će za postojeće dvije biti i onih koji će mačkama donijeti hranu.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još