Kolekcionar iz Bugojna čuva sjećanje na Tita

 Kolekcionar iz Bugojna čuva sjećanje na Tita

Foto:Privatna arhiva

Danas je 29.novembar dan nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Starije generacije pamte ga kao praznik po neradnim danima,  polaganju zakletve, plave kape i crvene marame i raznim svečanostima.

Sjećanje na taj, ali i druge važne datume, na drugačiji način  čuva od zaborava Dragan Mučibabić iz Bugojna. Razgovarali smo sa njim za Portal Novi  o interesantnom  hobiju – jedinstvenoj kolekciju o Titu.

Foto:Privatna arhiva

Mučibabića smo upoznali prije četiri godine u Herceg Novom gdje se publici predstavio izložbom 200 starih dopisinica, porukama ljubavi i naklonosti, uglavnom iz ondašnje Austrougarske i Njemačke.

Koliko je nekima bio značajan lik Tita  govori podatak da je naš sagovornik upravo na smetlištu počeo skupljati kolekciju.

-Antikvitete sam pronalazio na otpadu, ali i kupovao na buvljaku. Dosta sam spasio iz Titove vile,Album s fotografijama Titovih boravaka u Bugojnu našao sam pored kontejnera. Četiri čahure slavne fabrike oružja Slavo Rodić dobio sam na poklon od svog druga Dževde. Kao i većina kolekcionara, počeo sam prvo sakupljati novčiće, markice i razglednice”, ispričao nam je Mučibabić i kaže da za svaki predmet  ima  posebnu priču i tačno zna gdje  je pronađen.

Foto:Privatna arhiva

Eksponate čuva u jednoj od prostorija Udruženja antifašista i boraca NOR 1941-1945 čiji je član Predsjedništva.Posebno mjesto zauzima crvena  glasačka kutija Socijalističke Republike BiH iz pedesetih godina.

– To još niko nije vidio, čak ni ljudi iz moje generacije. Veoma interesantan predmet”, priča za Portal Novi Mučibabić i prisjeća se da je prošle godine, baš u ovo vrijeme, bio u Minhenu, gdje je učestvovao na prestižnoj izložbi „Svjetski državnici u lovu“,

-Predstavio sam se originalnim lovačkim eksponatima Josipa Broza Tita, koji je u slobodno vrijeme često dolazio u Bugojno i posjećivao tamošnja lovišta bogata divljači. To su, između ostalih,  otisci u bronzi, prednje i zadnje šape medvjeda kapitalca, kojeg je Tito ulovio.

Ovaj neobični kolekcionar iz Bugojna prikuplja i čuva starine više od 35 godina, a u svojoj kolekciji ima oko 30.000 eksponata.Autor je velikog broja izložbi u svojoj zemlji i inostranstvu.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još