Duga u Igalu na dohvat ruke – lijepa igra prirode i dah optimizma

 Duga u Igalu na dohvat ruke – lijepa igra prirode i dah optimizma

Malo kiša – malo sunce pa ispočetka… Mnoge, mora se priznati, s razlogom nervira takva neodlučnost prirode ali nas zato nagradi prekrasnim prizorima duge. Tako je bilo i danas u Igalu kada se činilo da dugu možete dohvatiti i rukom a što se i vidi na slikama našeg čitaoca.

A čim vidimo dugu, u mnogima od nas gotovo odmah proradi radoznalost i mašta. Nema ko nije čuo za legendu da se na kraju duge nalazi zakopano blago, ili za nordijsku legendu po kojoj duga predstavlja plamteći most koji spaja nebo i zemlju. Postoji i vjerovanje da će se onome ko prođe ispod duge ostvariti najveća želja. Legendi i vjerovanja je još mnogo ali u šta god vjerovali ili ne vjerovali – niko prema ovom prirodnom fenomenu nije ravnodušan.

Kako nastaje duga?

Duga je u stvari optička iluzija koja nastaje zbog prelamanja svetlosti. Poslije kiše, u atmosferi se koncentrišu kapljice vode. Kada kroz oblake sunce promoli zrake, kroz njih prolazi sunčeva svijetlost. Kapljice tada imaju ulogu prizme pri čemu dolazi do prelamanja i refleksije unutar kapi. Pri ulasku na površinu svjetlost se odbija u unutrašnjosti a onda ponovo prelama pri izlasku iz kapljice.

Ona nije na nekoj određenoj udaljenosti od posmatrača i niko je ne vidi na isti način.

Kako god je vidjeli, svakako je uvijek lijepa pojava koja nas podsjeća da poslije nedaća i problema uvijek u našim životima dolaze rješenja i vedriji dani.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još