Doček nove godine – najneobičniji običaji širom svijeta

 Doček nove godine – najneobičniji običaji širom svijeta

Foto: history.com

Odbrojavanje, poljupci i šampanjac – doček je nove godine kakav je kod nas uobičajen ali u nekim drugim zemljama uobičajeno je i nešto sasvim drugo. Širom svijeta nova godina dočekuje se uz neobične običaje od jedenja grožđa ili sočiva, lupanja loncima ili nošenja ružičastog veša…

Evo koji su neobični novogodišnji običaji u sveijtu:

Kolumbija

Kako bi mnogo putovali u narednoj godini, Kolumbijci se tokom Novogodišnje noći šetaju sa praznim koferima.

Čile

Čileanci počiste čitavu kuću metlom da bi izbacili negativnu energiju, dok im je glavno jelo tokom Novogodišnjih praznika sočivo kako bi imali mnogo novca i posla.

Španija

Da bi doijneli puno blagostanja u narednoj godini, Španci u ponoć pojedu 12 zrna grožđa, po jedno za svaki otkucaj.

Brazil

Kako bi otjerali zle duhove, Brazilci se tokom Novogodišnje noći oblače u bijelo. Zatim preskaču sedam talasa i prinose darove boginji vode Lemaniji u vidu cvijeća bacajući ga u more. Ako se vrate, to znači da ih nije prihvatila.

Škotska

Škotima je veoma bitno ko će im prvi doći na prag nakon što otkuca ponoć, jer ta osoba nosi poklone u vidu hljeba, soli, novčića, viskija ili uglja i oni predstavljaju hranu, ukus, toplinu, blagostanje i dobro raspoloženje.

Rusija

Rusi zapisuju novogodišnje želje na papir, pa ga zatim spale i pepeo koji ostane sipaju u čašu sa šampanjcem koju popiju na iskap minut nakon što otkuca ponoć.

Novi Zeland

Novozelanđani obožavaju da dočekuju Novu godinu lupajući šerpe i lonce.

Argentina

Kako bi privukli novu ljubav, Argentinci u Novu godinu ulaze noseći ružičasti veš i pored toga imaju običaj da tačno u ponoć iskorače prvo desnom nogom.

Izvor: novagod.com

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još