Asfaltiranje puteva sa starim plastičnim flašama – trajanje puta duplo duže

 Asfaltiranje puteva sa starim plastičnim flašama – trajanje puta duplo duže

Foto: ilustracija

Jedna ulica u Los Anđelesu presvučena je asfaltom od reciklirane plastike od korišćenih flaša za vodu. Naime, plastika koja je korišćena za proizvodnju asfalta zamjena je za bitumen.

“Zamislite da vozite po savršeno ravnom putu bez rupa koji se može reciklirati, takav put dolazi u Los Anđeles”, rekao je gradonačelnik Erik Garceti.

U ovom gradu za sada je asfaltirana samo jedna ulica, nakon završenih testiranja, ukoliko sve bude po planu, i druge ulice biće presvučene ovim “recikliranim asfaltom”.

Kako navode iz kompanije “TehniSoil” (TechniSoil) za asfalt koriste otpad koji bi završio na deponijama ili u okeanima. Na već postojeći asfalt postavlja se novi sloj mase, što dodatno smanjuje troškove, jer nema skidanja i odnošenja starog asfalta sa ulica. Za 1,5 kilometara dvosmjernog puta, kompanija koristi 2.300 kilograma reciklirane plastike, što je približno 395.000 plastičnih flaša.

Prema urađenim laboratorijskim testovima ova masa je između osam i 13 puta trajnija i putevi koji su njom presvučeni mogu trajati i duplo duže.

Ovo je pravi primjer cirkularne ekonomije koji pokazuje da plastika za jednokratnu upotrebu može da se koristi za proizvod koji će imati dugoročnu primjenu.

Izvor: energetskiportal.rs

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još