Za film Ivana Marinovića podrška Filmskog fonda Savjeta Evrope

 Za film Ivana Marinovića podrška Filmskog fonda Savjeta Evrope

Na 162. zasijedanju Upravnog odbora filmskog fonda Savjeta Evrope Eurimaž, crnogorska većinska koprodukcija „Živi i zdravi” Ivana Marinovića producentske kompanije „Adriatic Western” podržana je sa 139.000 eura, saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore.

Marinovićev projekat okuplja Crnu Goru, Češku, Hrvatsku, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, a realizovan je u saradnji sa manjinskim koproducentima „Analog Vision“ (Češka), „Kinorama“ (Hrvatska), „Sense Production“ (Srbija) i „Krug Film“ (Sjeverna Makedonija).

„Tokom razvoja projekta „Živi i zdravi“, Eurimaž je bio cilj kome smo od početka strijemili, ali opet treba vremena da se proživi i osvijesti konačni uspjeh. Pored očiglednog finansijskog impulsa, uspjeh na Eurimažu nas dvostruko obavezuje: sa jedne strane ušli smo u elitnu grupu evropskih filmskih projekata i time podigli ljestvicu, a sa druge to znači i da su očekivanja od filma još veća. Dugujemo veliku zahvalnost svim koproducentima i saradnicima na svemu što je do sada postignuto, kao i našem predstavniku u Eurimaž komisiji Sehadu Čekiću, jer naš uspjeh takođe podrazumijeva i da je on uspješno odbranio projekat u zaista teškoj konkurenciji“, kazao je reditelj Ivan Marinović.

Iako je pandemija COVID-19 donekle usporila pripreme produkcije, snimanje filma je planirano u Boki Kotorskoj i očekuje se da biti završeno tokom 2021. godine.

Crnu Goru su na 162. zasijedanju fonda Eurimaž ispred Filmskog centra Crne Gore predstavljali Sanja Jovanović i Sehad Čekić, a povodom ovog uspjeha direktor Centra Sehad Čekić je kazao:

„Uspjeh projekta „Živi i zdravi” na vrlo kompetitivnoj sesiji Eurimaža govori kako o kvalitetu projekta, tako i o ugledu i vidljivosti crnogorske kinematografije. U godini izuzetnih izazova, podrška Eurimaža za crnogorski projekat dodatno potvrđuje pravilne izbore koje pravimo i rast koji je jednostavno registrovati. Uz lijepe vijesti, koje skoro pa svakodnevno donose crnogorski filmski stvaraoci, jasno je ukazati na novoosvojene profesionalne standarde, dinamičnost u sektoru, kao i atraktivnost filmskih priča koje stižu iz naše zemlje. Nadamo se da je i ovo jedan od bitnih dokaza da je ulaganje u kinematografiju jedan od najboljih promotera kulture i države, uopšte. U ovoj nezabilježenoj godini, praćenoj velikim ograničenjima i poteškoćama, crnogorska kinematografija je uspjela da bude jedan od najuspješnijih ambasadora svoje zemalje.“

On je napomenuo da je film „Živi i zdravi“ druga većinska crnogorska koprodukcija do sad podržana od fonda Eurimaž. Prethodno je film “Roda” Ise Qosje takođe dobio podršku Eurimaža, i to, uz ostale manjinske crnogorske koprodukcije podržane u prethodnom periodu, čini Crnu Goru jednom od najuspješnijih zemalja na ovom najprestižnijem evropskom filmskom fondu. Strpljivi i predani rad u crnogorskoj kinematografiji tokom prethodnih godina svakodnevno donosi rezultate.“

U sinopsisu za film producenti navode: „Dva dana prije vjenčanja mlada odlučuje da ne želi da se uda. A sve je spremno: rodbina pozvana, pokloni kupljeni, pršuti isfetani. Za oca porodice Lesa, nema govora o otkazivanju. Njegova surova i stroga priroda će natjerati mladence da se svadba ipak desi. A sjutradan neka se razilaze ako treba. Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluostrvu Luštica, začinjena velikom količinom naoružanja i dinamita, kako tradicija i običaji nalažu.“

“Živi i zdravi” podržao je Filmski centar Crne Gore za razvoj scenarija, razvoj projekta i proizvodnju. Film su podržale i Filmske agencije Sjeverne Makedonije, Češkog filmskog fonda, Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Takođe, film je dobio podršku za razvoj od potprograma MEDIA Kreativne Evrope, kao i od mreže SEE Cinema Network. Podsjećamo i na nagradu Krzystof Kieslowski na ScriptEast programu za razvoj scenarija u Kanu 2019. godine, kao i nagradu za izvrsnost na Cinelink koprodukcionom marketu u Sarajevu iste godine.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još