Veza koja traje – mala retrospektiva velikog praznika

 Veza koja traje – mala retrospektiva velikog praznika

„Veza koja traje“ retrospektivna je izložba fotografija koja je postavljena u centru Herceg Novog u sklopu 52. Praznika mimoze.

Na 10 trouglastih konstrukcija postavljeno je 30 fotografija iz monografije „50 godina Praznika mimoze“ na kojima su prikazani karakteristični događaji i segmenti Praznika, ali i njihovi nosioci i organizatori programa koji su svojim radom doprinijeli održavanju i popularizaciji praznika.

Tako se svi možemo podsjetiti na Izjavu Jovanke Broz, maskotu Vučka iz Sarajeva gdje su uporedo sa Praznikom održane jedine Olimpijske igre na ovim prostorima, a karavan Praznika promovisao grad i feštu, potom fotografija vatrometa, poklon grada pobratima Barlete, kojim je otvoren Praznik kod Tore, čuveni poziv gradonačelnika Petra Stijepčića svima da posjete Praznik jer „ne mogu izbjeći naše zadovoljstvo da budu dragi gosti.“ itd…

Pored ostalog, na jednoj od fotografija organizatori su istakli da je Praznik živio životom grada, imao blistave trenutke i prolazio kroz olovna vremena, mijenjao se, nizao godine, a opet uvijek ostajao mlad.

Navodi se i zanimljiv podatak da su domaćini na prazniku 1995 u Baošićima isprigali rekordnih 3.200 kilograma ribe.

Mogu se još vidjeti i simboli Praznika i grada, mažuretke i Gradska muzika Herceg Novi, sa Matom Vučetićem, te jedan od dugogodišnjih oragnizatora, nedavno preminuli producent, Zoran Živković, novske klape, Exodusi i mnogi drugi koji su svojim učešćem doprinijeli veličini i značaju praznika.

Nema sumnje da će se ovim fotografijama obradovati svi koj pamte Praznik kakav je nekad bio i evocirati uspomene na neka daleko bolja i kvalitetnija vremena a mlađima za nauk da paze kako u budućnosti održavati duh i veličinu budućih praznika.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još