Savremeni Crnogorski film u Montevideu: Na repertoaru i „Ti imaš noć“ Ivana Salatića

 Savremeni Crnogorski film u Montevideu: Na repertoaru i „Ti imaš noć“ Ivana Salatića

Foto: FCCG.me

U okviru Balkan Film Festivala, Urugvajska kinoteka prikazuje ciklus savremenog crnogorskog filma. Ovom prilikom, urugvajska publika će se bliže upoznati sa Crnom Gorom i našim autorima. Ciklus crnogorskih filmova u Montevideu realizuje se za urugvajsku publiku, ali i da bi se crnogorskim iseljenicima prikazala novija crnogorska filmska produkcija.

Tokom ove sedmice biće prikazano pet filmova iz Crne Gore selektovanih od strane organizatora i to: “Grudi” (Marija Perović, 2019), “Ti imaš noć” (Ivan Salatić, 2018), “Ispod mosta, među stijenama” (Pavle Simonović, 2016), “Između dana i noći” (Andro Martinović, 2018) i crnogorska manjinska koprodukcija “Mamonga” (Stefan Malešević, 2019)

Foto: cinemacity.org

Četvrto izdanje Balkan film festivala prikazuje filmografiju jugoistočne Evrope. Sa dvije projekcije na dan, urugvajska publika imaće priliku da prati razvoj kinematografije iz regiona bivše Jugoslavije. Selektovani filmovi gledaoce nose u nepoznata i zaboravljena mjesta, sa svojim običajima, kulturama, vrijednostima, vjerovanjima, pozivajući ih da se upuste u moderne i univerzalne priče koje prikazuju karaktere ljudi i njihovih dalekih zemalja. Balkan Film Festival otvoren je 6. decembra projekcijom filma “Ustav Republike Hrvatske”, Rajka Grlića.

Epidemiološke mjere, koje se zbog pandemije primjenjuju u Urugvaju, ograničile su kapacitet bioskopskih sala na svega trideset posto, tako da se organizuju i reprize projekcija. Manifestaciju je podržao Filmski centar Crne Gore, kroz inicijativu Zajednice Crnogoraca u Urugvaju. – saopšteno je na sajtu Filmskog centra Crne Gore.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još