Rekonstruisana kuća Iva Andrića širi turističku ponudu grada

 Rekonstruisana kuća Iva Andrića širi turističku ponudu grada

Eko muzej-kuća Nobelovca Iva Andrića ubrzo će postati dio turističke ponude našeg grada. U saradnji sa tur-operaterom “Trend Travel” iz Herceg Novog, Agencija za lokalnu demokratiju je kreirala turistički paket, dvosatnu šetačku turu sa fokusom na razvijeni model eko-muzeja i muzeja zajednice, u okviru Co.Co Tour projekta. Svečano otvaranje Kuće Iva Andrića zakazano je 31. mart.

Kako navode iz Agencije za lokalnu demokratiju, tura počinje od Kuće Iva Andrića, gdje će posjetioci moći da vide stalnu postavku vezanu za život Nobelovca u Herceg Novom, ali i preko elektronskog pametnog totema da se upoznaju sa ostalim tačkama ekomuzeja/muzeja zajednice, kao i eko-muzejima u mediteranskoj mreži ekomuzeja. Pomenute tačke predstavljaju kulturno-istorijsko, prirodno, materijalno i nematerijalno nasljeđe.

„Magija Herceg Novog koja je privukla poznatog pisca i njegovu suprugu, ali i mnoge druge umjetnike i kretivne ljude poput Zuka Džumhura, Branka Ćopića, Mihaila Lalića, Petra Lubardu, Voja Stanića, i dalje nastavlja da inspiriše stanovnike Herceg Novog da stvaraju za zajednicu i posjetioce. Mnogo kulturnih slojeva, vidljivih u arhitekturi grada, bogata i živopisna priroda i vegetacija, more i planine, očigledno na neki način podstiču aktivnosti stanovnika ovog grada, podstiču ih  da stvaraju, slikaju, pišu, kuvaju, bave se sportom i oživljavaju stare zanate.“ – navode u Agenciji za lokalnu demokratiju, uz napomenu da će ovaj turistički paket biti dostupan kao dvosatna šetačka tura i biće promovisan putem društvenih mreža i online turističkih sajmova tokom važenja epidemiooloških mjera, a u budućnosti će se naći u mreži ponude turističkih pod-ponuđača.

Paket je nastao u okviru Co.Co. Tour projekta finansiranog od strane Evropske unije
kroz Instrument pred-pristupne pomoći (IPA II) i kofinanisranog od Ministarstva javne
uprave, digitalnog društva i medija.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još