Projektu “Ćiro II” treća nagrada na Međunarodnom salonu urbanizma

 Projektu “Ćiro II” treća nagrada na Međunarodnom salonu urbanizma

Projekat Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog “Revitalizacija uskotračne željezničke pruge kroz Herceg Novi – Ćiro II” dobio je treću nagradu na Međunarodnom salonu urbanizma koji je organizovan u Kragujevcu, saopštili su  iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Projekat “Revitalizacija uskotračne željezničke pruge kroz Herceg Novi – Ćiro II” odobren je u novembru 2019. godine, u okviru Drugog Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ovaj projekat je izabran između više od 160 aplikanata na konkursu iz oblasti razvoja turizma i očuvanja kulturnog i prirodnog naslijeđa.

Tragom ideje o valorizacji nekadašnje uskotračne željezničke pruge kroz Herceg Novi, osmišljen je projekat u cilju osavremenjavanja turističke ponude grada, a posebno imajući u vidu rastući trend biciklizma.

“U okviru “Ćira II” biće revitalizovana  stara trasa i grad će dobiti kontinualnu pješačko-biciklističku stazu, sa pratećim sportsko-rekreativnim sadržajima adrenalinskog tipa. Predviđeno je da staza prolazi kroz poluprirodni predio u dužini od 6,58 km, počev od granice sa Republikom Hrvatskom, pa do ušća rijeke Sutorine, i nastavlja kroz urbani priobalni dio u dužini od 7,62 km, do bivše željezničke stanice u Zelenici”, objašnjavaju iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Kako ističu, ovaj projekat predstavlja sinergiju gradskog ambijenta sa poluprirodnim predjelima, njime se afirmišu brojna kulturna dobra i ambijentalne cjeline, uz promocijiu zdravih stilova života.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još