Preminula Mira Furlan

 Preminula Mira Furlan

Foto: Nova.rs/Zoran Lončarević

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 66. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Kako prenosi Variety, glumica je preminula u srijedu 20. januara.

Mira je rođena u Hrvatskoj 1955. a u Americi je živjela od 1991. godine kad je zbog rata emigrirala sa suprugom. Uzrok smrti još nije poznat, ali je kreator serije Vavilon 5 u kojoj je igrala i koji se oprostio od nje na društvenim mrežama, rekao da je već neko vreme imala probleme sa zdravljem.

“Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i vjerujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podijeliti sa univerzumom”, napisao je Majkl Stražinski.

Vijest o smrti Mire Furlan objavljena je i na Instagram profilu Radionice Integracije, sa kojom je glumica sarađivala:

Niko od članova porodice glumice još se nije oglasio, a od njenih kolega iz bivše Jugoslavije, od Mire Furlan oprostila se glumica Snežana Bogdanović, prenosi „Blic“.

„Mila moja, ja ne vjerujem… Legendo najveća, pameti, talentu, ljepoto.. bol i velika tuga“, napisala je Snežana na Instagram storiju.

Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. u Zagrebu. Igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, a u SAD je bila poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno-fantastičnoj seriji Vavilon 5 i po ulozi Danijel Ruso u seriji Izgubljeni. U SFRJ je bila jedna od najvoljenijih glumica poznata po rolama u ostvarenjima kao što su Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu i Lepota poroka (1986) Živka Nikolića.

Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila.

Izvor: N1

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još