Povodom Dana Evrope muzički spektakl na RTCG

 Povodom Dana Evrope muzički spektakl na RTCG

Muzički spektakl, Rok operu koji čine obojeni zvukovima klasične muzike, prvi put u Crnoj Gori, povodom Dana Evrope, organizuje Delegacija Evropske unije u našoj zemlji. Koncert možete pratiti uživo na TVCG i Portalu RTCG večeras od 20 sati.

Rok operu izvode orkestar i hor opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i novosadski Big Bend sa solistima, pod dirigentskom palicom maestra Fedora Vrtačnika. Specijalni gosti su domaće zvijezde Knez, The Books of Knjige i operska pjevačica Emilija Minić.

Signal koncerta TVCG će ustupiti TV Vijesti i TV Prva.

Organizacijom poklon koncerta za građane Crne Gore prilikom proslave Dana Evrope, Delegacija EU želi da afirmiše stvaralaštvo regionalnih i crnogorskih umjetnika, koje povezuje i okuplja ljude iz cijelog Zapadnog Balkana i pomaže u izgradnji mostova regionalne saradnje, koja je ključna za evropsku budućnost svih zemalja regiona.

Proslava Dana Evrope biće organizovana tokom čitavog maja.

U saradnji sa svim dnevnim novinama, Evropska unija u Crnoj Gori danas poklanja i višekratne zaštitne maske. Blizu 30.000 platnenih zaštitnih maski biće besplatno distribuirano uz dnevne novine u svim gradovima Crne Gore.

Juče je na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, postavljen cvjetni tepih, površine preko 600 metara kvadratnih. To je prvi cvjetni tepih ovih dimenzija ikada napravljen u Crnoj Gori.

Najavljene su i brojne druge aktivnosti: osvjetljavanje institucija u bojama EU, online Evropski filmski festival, kao i već dobro poznata nagradna online igra „EU na dlanu“.

Dan Evrope obilježava se 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana, kojom je 1950. godine najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi, odnosno osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju kakvu danas poznajemo.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još