Novska umjetnička porodica – Mali atelje za velika djela

 Novska umjetnička porodica – Mali atelje za velika djela

Foto: privatna arhiva

Ni manjeg ateljea, ni više umjetničkih pravaca i proizvoda. Ovako bi se u najkraćem mogao opisati umjetnički opus porodice Ćurčija iz Herceg Novog.

Kako nam na početku razgovora kaže naša sagovornica Miranda Ćurčija, od malih nogu je bila vezana za umjetnost i estetiku ali nije se time bavila sticajem životnih okolnosti. Ipak počela je intezivno prije oko 7 godina.

Foto: Facebook Dekori i suveniri – art atelier

„Moj otac Milan bio je poznati novosadski soboslikar, pripadnik „stare škole“. Ja sam tada kao mala išla sa njim poput malog šegrta. Sa godinama i dolaskom u Herceg Novi nastavila sam na neki način „upijati“ znanje. Kada je preminuo 2005. ostala je zaostavština u vidu boja, alata, opreme i to je sve stajalo nekoliko godina jer mi je bilo žao da se toga odvojim. A onda je postao popularan dekupaž koji me je zainteresovao i tako je počelo.“

Međutim, sada se bavi brojnim drugim tehnikama i, kako kaže, dekupaž joj je postao potpuno sporedan.

dekorisuveniri.wixsite.com/handamde

„Koristim mnogo očevu staru tehniku a naučila sam i mnogo novih tako da su sada gotovo svi proizvodi dobijeni kombinacijom tehnika.“

A svi proizvodi, i na tome se insistira, rađeni su rukom od početka do kraja.

Foto: Facebook Miranda Ćurčija

„Imamo par mašina koje su neophodne za brže sječenje i obradu drveta i medijapana i to je to. Sve se dalje sklapa, obrađuje, farba, lakira jedino rukama.“ – objašnjava naša sagovornica.

Foto: dekorisuveniri.wixsite.com/handamde

A mašinama uglavnom rukovodi njen suprug Rade koji nije samo odgovoran za „grube“ pripremne radove, naprotiv, on je jedan od rijetkih koji se bave pirografijom – slikanjem spaljivanjem drveta. On je postepeno otkrivao svoj talenat koji je još jedna u nizu tehnika kojima rade.

Foto: dekorisuveniri.wixsite.com/handamde

„Otkrio sam pirografiju sasvim slučajno i odmah me je osvojila. Sve više sam počeo da učim uglavnom po internetu jer se niko od nas nikad prije nije susreo sa tom tehnikom a nikog ko se bavi time ni danas nisam upoznao.“ – pojašnjava on.

dekorisuveniri.wixsite.com/handamde

Kako kaže, sada mu prvi radovi izgledaju smiješno a svako djelo mu je novi izazov kojim nastoji da sruši granice.

dekorisuveniri.wixsite.com/handamde

„Sve se može iscrtati pirografijom ali nije jednostavno kako se možda čini. Bitan je dobar pirograf, kvalitetno drvo, oštro oko, strpljenje… Pogotovo ako poput mene ne trpite nesavršenost.“ – kaže naš sagovornik i dodaje: „Meni je ovo terapija. Sve više bježim od vijesti, Dnevnika, interneta… Ne mogu da trpim toliku količinu crnila i zato mi moj pirograf sve više postaje najbolji prijatelj i terapeut.“

Pored pirografije on izrađuje i repro a do ideja za nove proizvode dolazi se zajednički – porodično.

dekorisuveniri.wixsite.com/handamde

„Obavezno se posvađamo“ – kažu nam oboje kroz smijeh i dodaju: „To je kreativna svađa, jednostavno nemamo istu viziju kako bi trebalo nešto izgledati ali tokom nastanka proizvoda sve se usaglasi bez problema.“

Foto: Facebook Dekori i suveniri – art atelier

A kada se njihove tehnike spoje bukvalno nema prepreka za nastanak bilo kakvog predmeta. Koliko je širok spisak proizvoda nemoguće je nabrojati a da se nešto ne izostavi.

Foto: Facebook Miranda Ćurčija

Samo neki od njih su suveniri, zidni i stoni satovi, retro i dekorativni predmeti za kuću a sve rađeno sa raznim materijalima među kojim su drvo, medijapan, gips, karton, beton, papir …

Foto: Facebook Miranda Ćurčija

Da se njihov rad sve više prepoznaje pokazuje, između ostalog, i angažovanje na obnovi predoltarskog prostora crkve Svete Ane u Đurićima koji je uključivao restauraciju kipova starih oko 100 godina kao i obnova grba porodice Gonzagi starog više od 300 godina. Bave se izradom proizvoda po narudžbi a u posljednje vrijeme firme i apartmani im traže izradu jedinstvenih suvenira poput stalaka za olovke sa logom i slično.

Foto: Facebook Miranda Ćurčija

Na naše pitanje šta im je do sada bilo najizazovnije i najteže saglasni su – kipić Sv. Leopolda Mandića.

dekorisuveniri.wixsite.com/handamde

„Jedan naš prijatelj nas je upoznao sa tadašnjim župnikom župe Sv. Jeronima koji je tražio nekog za izradu suvenira kipića Sv. Leopolda u većoj količini povodom dolaska relikvija u Herceg Novi. Želio je da to bude neko iz grada zbog prednosti blizine. Krenuli smo potpuno od nule a proces je bio izuzetno zahtjevan jer je kalup bilo nemoguće nabaviti pa smo ga sami izradili starinskim metodama. Potom se u njih lio gips a nakon vađenja i sušenja svaki je morao proći ručnu obradu. Onda ručno farbanje u dva sloja boje i pakovanje. Skoro čitav stan bio je mali fabrički pogon. Radili smo nekoliko mjeseci po čitav dan a ponosimo se što su naši kipići otišli u sve zemlje bivše Jugoslavije ali i u mnoge zemlje širom svijeta.“ – priča nam Rade.

Foto: Facebook Dekori i suveniri – art atelier

Pored strasti i ljubavi njihov rad ima i vrlo značajan zdravstveni učinak. Naime, Miranda je dijabetičar sa gotovo dvodeceniskim stažom a iz iskustva kaže kako je hobi, koji god bio, od izuzetnog značaja za psihu i zdravlje.

dekorisuveniri.wixsite.com/handamde

„Bavite se nečim, nebitno čim, kolekcionarstvo, slikanje, pisanje, pjesma.. To je jako bitno za zdravlje. Kada sam redovno u ateljeu primjetno mi taj rad utiče na smanjenje stresa a samim tim i šećera u krvi.“ – poručuje ona.

Iako aktivni, ipak ih nećete sresti na sajmovima i izložbama.

dekorisuveniri.wixsite.com/handamde

„Nema nas tamo. Nismo neko ko se na takav način probija. Jednostavno ne znamo tako. Mi smo baš stara garda – od uha do uha pa polako. Mada, ipak smo, na neki način, moderni jer atelje ima web sajt i Facebook stranicu preko koje nas ljudi mogu kontaktirati i o svemu se sa nama dogovoriti. – objašnjava nam Rade.

Potpuno su saglasni i da je položaj rukotvoraca u Crnoj Gori na jako niskim granama.

Foto: Facebook Dekori i suveniri – art atelier

„Osim što rukotvorce ne cijeni država još više ne cijene ljudi. Kod nas je bitno da je jeftino a mnogi će čak radije uzet nešto od kineza. Ručni rad se uopšte ne cijeni.“ – zaključuje Miranda.

Foto: Facebook Miranda Ćurčija

Da bi se to promijenilo, potrebno je mijenjati naš mentalitet i okrenuti se domaćim proizvođačima, podsticati ih i pomagati im a značaj ručnog rada prepoznala je i velika Koko Šanel koja je jednom izjavila:

„Ručno rađeni predmeti su raskoš koji ne mora svako da ima. Ko hoće da ih ima, ili plaća majstoru za rad ii ih radi sam.“

Njenoj poruci svakako možemo dodati i potrebu za oduškom i potrebom za mirnom lukom u turbulentnom i stresnom tempu koje nameće svakodnevica. Pogotovo u dobu pandemije korona virusa koja dodatno utiče na zdravstvene probleme, neizvjesnost, stres, potreba za umjetnošću i hobijima sve se više nameće kao prolaz i veza sa jednim daleko boljim, samo našim, malim univerzumom.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još