Novljanka na malom prostoru ispričala priču: Marinine radove gledate pod lupom

 Novljanka na malom prostoru ispričala priču: Marinine radove gledate pod lupom

Karneval, maske, Herceg Novi, plaže i more, motivi su koji se mogu vidjeti na neobičnim djelima umjetnice Marine Mijanović. Na maloj površini, uz dosta preciznosti i strpljenja, nastaju najljepše ispričane minijaturne priče Novljanke zaljubljene u umjetnost i mikroslikanje. Sa svojom sestrom Milenom, počela je sa ukrašavanjem noktiju, a onda se iz zanata razvila umjetnost, nedugo nakon toga uslijedila je i prva izložba.

Sa sestrom Milenom, bliznakinjom, poslujem u kozmetičkom studiju koji smo osnovale prije 13 godina. Nailartom se bavim 15 godina. Samostalni sam umjetnik i godinama sam usavršavala mikroslikanje, po čemu je moj salon i prepoznatljiv“, počinje Marina priču za FOS. Nije ni slutila da će posao iz kozmetičkog salona gdje oslikava nokte, uskoro prenijeti i na druge minijaturne površine i izazvati odlične reakcije javnosti. Priliku da se predstavi, dobila je u okviru 50. Praznika mimoze kada je prvom izložbom „Karneval minijatura“, predstavila nešto nesvakidašnje na našim prostorima..

Maleni motivi izloženi oku javnosti, izazvali su oduševljenje posjetilaca.

„Izložba je bila neobična. Radovi koje sam predstavila gledani su pod lupama što je i privuklo interesovanje velikog broja publike kao i medijsku podršku. Svi su je sa oduševljenjem prihvatili. Motivi na mojim radovima su inspirisani Praznikom mimoze kao i istorijskim i kulturnim vrijednostima Herceg Novog, grada u kojem pronalazim inspiraciju, gdje sam rođena i odrasla“, kaže naša sagovornica.

Foto:Privatna arhiva

Ovakva izložba do sada, kako pojašnjava Marina, nije postavljena u našoj zemlji. Čak je i u svijetu mali broj umjetnika koji oslikavaju minijature manje od 10×10 centimetara formata.

Primijenjeno slikarstvo ima dugu istoriju u kojoj minijatura zauzima posebno mjesto. Minijaturno slikanje uvijek je pobuđivalo pažnju i interesovanje u meni da na ’malom prostoru ispričam priču’, oslikam moje inspiracije i prenesem ih na neobične minijaturne predmete. Slikanje minijature, kao samostalne grane umjetnosti, oduvijek me privlačilo i omogućilo mi je da sliku odvojim od rama i zida, da postane dio mog života i da dobije novo značenje i vrijednosti“, priča naša sagovornica.


Vrijeme neophodno za izradu jedne minijature zavisi od motiva, detalja kao i od samog raspoloženja umjetnice.

Otprilike može da traje od pola sata do osam sati intenzivnog rada. Slikam i na većim formatima, zidovima, odjeći, obući, nakitu ali minijature su nešto posebno za mene. Voljela bih da kroz moje radove oživim i popularizujem mikroart na našim prostorima i nailart predstavim kao posebnu vrstu umjetnosti i dam tome na značaju“, kaže za FOS Marina.

Osim ove izložbe, na 20. Hercegnovskoj likovnoj sceni u galeriji „Josip Bepo Benković“, sa još 51 učesnikom, izložila je svoje dvije slike „Čekanje“ i „Još spava“.

Imam planove i za izlaganje u inostranstvu, kako bih predstavila svoje radove i grad u kojem ostvarujem svoje snove. Izložba pod lupama ’Karneval minijatura’ nije bila prodajnog karaktera već samo predstavljanje“, kaže naša sagovornica.

Takođe, 6. jula će na tvrđavi Forte Mare u saradnji sa ”Birdini” i „Looseday“  brendovima, organizovati performans gdje će neki od radova biti namijenjeni za prodaju.

Foto: Privatna arhiva

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još