Mirašu Martinoviću međunarodno priznanje „Zlatni zmaj“

 Mirašu Martinoviću međunarodno priznanje „Zlatni zmaj“

Foto: balkaneu.com

Crnogorski pisac Miraš Martinović, dobitnik je međunarodnog priznanja Zlatni zmaj, saopštio je Organizacioni odbor osmog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Ovogodišnje priznanje za doprinos fantastičnoj književnosti je pripalo Martinoviću koji je bio nominovan među više kandidata iz država regiona zbog, kako se navodi, dugogodišnjeg staralaštva sa elementima epske fantastike posvećenog temama značajnim za istoriju i kulturnu baštinu Crne Gore i država u okruženju.

Prema riječima realizatora projekta koji je podržan od strane Ministarstva kulture, posebno je značajno što je Ilirsko kraljevstvo tema osmog izdanja festivala koji se održava u Bijelom Polju od 24. do 27. decembra, o čemu je Miraš Martinović decenijama unazad pisao kroz više romana.

Organizatori jedinog crnogorskog festivala ove vrste najavljuju da će u izdanju Radija Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije ovim povodom biti objavljen novi Martinovićev roman ‘’Teuta, kraljica Ilira’’.

Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca čija su djela prevođena na više stranih jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog, grada u kome živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske. Do sada je objavio više zbirki poezije, kratkih priča i romana među kojima su i Jeretik (1983), Poslednji Eshilov dan (1995), Vavilonski mudraci (1998), Putevi Prevalisa (1999), Otvaranje Agruvijuma (2000), Teuta (2003), Snovi u Doklei (2008), Nevidljivi ljetopis (2010), Govor kraljeva (2011), Antički gradovi snovi i sudbine (2012) i Dioklitijsko zavještanje (2012) roman koji je ranije promovisan na REFESTICON-u.

Podsjećamo da su dosadašnji dobitnici nagrade Zlatni zmaj Zoran Živković, Filip David, Milenko Ratković, Slobodan Vukanović, Adnadin Jašarević i Franćesko Verso.

Izvor: refesticon.com

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još