Ljubav prema nauci Novljanku odvela u Rim: Cilj joj je da pomaže parovima da se ostvare u najljepšoj životnoj ulozi

 Ljubav prema nauci Novljanku odvela u Rim: Cilj joj je da pomaže parovima da se ostvare u najljepšoj životnoj ulozi

Ljubav prema biologiji i italijanskom jeziku, Novljanku Anđelu Kovačević odvela je u Rim. Ova 22-godišnja djevojka je završila studije biologije na Univerzitetu „Sapienza“, a sada je na magistarskim studijama iz oblasti biotehnologije u medicini. Cilj joj je, kaže, da jednog dana pomaže mladim parovima da postanu roditelji i uživaju u najljepšoj ulozi koju život može da im dodijeli.

Od malih nogu sam sanjala o školovanju u inostranstvu i velikim gradovima. Moji roditelji su podržavali tu ideju i naravno, na vrijeme su se pripremali za sve što to nosi sa sobom. Misao se nije rodila preko noći. Bila sam odličan đak ali dva predmeta koja sam učila sa najviše zadovoljstva bili su biologija i italijanski jezik, tako da je fakultet u Italiji bio logična opcija. Razmišljala sam o medicini jako dugo ali istražujući načine kako da dođem do željenog zanimanja shvatila sam da ipak treba da krenem drugim putem, doduše usko povezanim“, kaže Anđela za FOS.

Foto:Privatna arhiva

Tako se opredijelila za osnovne studije biologije. Iako je na državnom intitutu „Sapienza“ u Rimu bilo mjesta za samo tri studenta koja nisu iz Evropske unije, kaže, uspjela je da ostvari san i upiše se.

Već na prvoj godini sam dobila stipendiju koju dodjeljuje regija Lazio i cilj mi je bio zadržati je i opravdati. Osim toga, od druge godine studija ostvarila sam pravo na studentski dom koji je takođe obezbijeđen od strane regije. Ostvarivši te privilegije takođe sam oslobođena plaćanja školarine. Uslov je naravno redovno polagati ispite. To je bila dodatna motivacija za vrijedno učenje“, kaže Anđela za FOS.

Osnovne studije je završila u roku i prošle godine je diplomirala.

„Kako je diplomski rad morao biti zasnovan na istraživačkom iskustvu u nekoj oblasti biologije, izborila sam se za svoje mjesto u laboratoriji koja se bavi reproduktivnim sistemima i sterilitetom. Projekat na kom sam radila, uz još dvije koleginice, tiče se ženskog steriliteta i tumora jajnika. Već prvi dani rada u laboratoriji dokazali su mi da nisam pogriješila u izboru zanimanja i da se osjećam jako dobro u bijelom mantilu i okružena mikroskopima i epruvetama.“

Foto:Privatna arhiva

Profesori su bili zadovoljni Anđelinim napretkom, pa je ova Novljanka dobila priliku da ostane i nastavi svoje istraživanje i u toku magistarskih studija. Iako je bila neodlučna po pitanju toga da li još dvije godine da provede u Rimu, ipak je ljubav prema nauci prevagnula pa je Anđela odlučila da se na magistarskim studijama pozabavi biotehnologijama u medicini.

Radi se o oblasti vantjelesne oplodnje koja je trenutno u usponu ali koja je i dalje mnogim ljudima tabu. Zaista me jako inspirisala ideja da se mladim parovima koji su, iz zdravstvenih razloga uskraćeni za mogućnost da se ostvare kao roditelji, usadi nova nada i na kraju da se njihova želja i ostvari. U svemu tome naravno, ginekolog je neizostavan, ali isto toliko važan je i biolog/biotehnolog koji sve to sprovodi u djelo“, kaže naša sagovornica.

Odabir ovog smjera nudi joj brojne mogućnosti i kada je zapošljavanje u pitanju.

 „Moram reći da sam jako zadovoljna kvalitetom studija i širokim spektrom zanimanja kojima bih kasnije mogla da se bavim,osim onog što mi je primarna zamisao tu je takođe farmaceutska industrija, istraživački rad u svim sferama medicine, proučavanje tumora, potraga za lijekom za razne bolesti kao i proizvodnja vještačkih organa. Ipak moj cilj je i dalje vantjelesna oplodnja. Trenutno moji dani na fakultetu su ispunjeni predavanjima, a svaki slobodan trenutak koristim za odlazak u laboratoriju“, priča Anđela za FOS i dodaje:

Smatram da inostranstvo nudi mnogo više praktičnog rada u toku školovanja, u odnosu na studije u Crnoj Gori, makar što se prirodnih nauka tiče. Profesori su dostupni za sva objašnjenja, međutim broj studenata je veliki tako da nas rijetko i zapamte po imenu, ali tako makar znamo da smo svi jednaki kada dođe vrijeme ispita.“

Što se tiče posla nakon studija, nastojaće da svoje mjesto traži u inostranstvu.

Foto:Privatna arhiva

Voljela bih da iskusim život u nekoj drugoj državi takođe. Zbog specifičnosti mog budućeg zanimanja, znam da je u Crnoj Gori vrlo malo radnih mjesta u toj oblasti i mislim da ću u inostranstvu imati više mogućnosti. Ipak Crna Gora, prije svega Herceg Novi će zauvijek biti moj dom, mjesto gdje sam odrasla i gdje je porodica.“

Za sve mlade ljude koji se nalaze pred izazovom odabira studija i budućeg zanimanja, Anđela poručuje:

Ukoliko ste dovoljno hrabri razmislite o inostranstvu. Italija nudi razne povlastice za strane studente kao što su stipendije, domovi i menze. Važno je imati jasan cilj i biti uporan u ostvarenju istog.“

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još