Kotor Art Don Brankovi dani muzike“Omaž Danteu”

 Kotor Art Don Brankovi dani muzike“Omaž Danteu”

“Omaž Danteu”, u okviru KotorArta Don Brankovih dana muzike čiji koncept, autorstvo i režiju potpisuje prof. dr Antun Sbutega je multidisciplinarno veče koje je održano sinoć ispred prčanjskog Bogorodičinog hrama.

Kako navodi direktor festivala Ratimir Martinović, “Dante 700” je multimedijalna predstava, omaž Danteu Aligijeriju, čiji je cilj da na savremen i atraktivan način predstavi publici djelo velikog umjetnika povodom 700 godina od njegove smrti, ali i da ukaže na uticaj njegovog djela na ovaj prostor.

Prema njegovim riječima, predstava se odvija na platou ispred monumentalne Bogorodičine crkve na Prčanju jer se na njemu nalazi bista kotorskog biskupa Frana Uccellinija Tice koji je 1910. godine bio autor prvog kompletnog prevoda Danteovog remek-djela “Božanstvena komedija” na tada zvanični srpsko-hrvatski jezik.

KotorArt će, ističe Martinović, godišnjicu smrti velikog italijanskog pjesnika, mislioca i vizionara obilježiti i izložbom “Dimitrije i Dante” poznatog umjetnika Dimitrija Popovića, koja će biti otvorena u četvrtak, 5. avgusta u Galeriji solidarnosti.

Partneri programa na Prčanju su Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a prisutnoj publici, prije samog početka ovog programa, obratio se ambasador, Luca Zelioli.

“Želim da se zahvalim prijatelju Antunu Sbutegi na ovoj inicijativi koja je dodatna potvrda o njegovim bliskim vezama sa Italijom. Veze koje, u stvari, polaze od institucionalne uloge koju je godinama imao (bio je ambassador u Italiji i prvi ambassador nezavisne Crne Gore pri Svetoj stolici) sa jedinstvenom dimenzijom jer se zasnivaju na duboko poznavanje obije države, njihove istorije, njihovih običaja i vrijednosti koje dijele” – kaže Zelioli.

Kako navodi, manifestacija na Prčanju dio je brojnih događaja organizovanih širom svijeta povodom obilježavanja 700. godišnjice smrti vrhovnog pjesnika Dantea Aligijerija.

“Dante je jedan od onih italijanskih genija koji su postali univerzalni likovi – kao što se dogodilo sa Mikelanđelom, Rafaelom ili u novije vrijeme sa Felinijem – sposobni da podstaknu kolektivnu maštu i ostave snažan pečat i kulturni uticaj. Antun Sbutega je odlučio da predstavi Dantea iz neobične perspektive, uz putovanje kroz istoriju, tekstove i biografiju, prenoseći Danteovo iskustvo na lični nivo. Kroz vrlo originalnu Danteovu reinterpretaciju, između ostalog i multimedijalnu, mislim da nas Sbutega želi voditi na putovanje unazad kroz vrijeme, između sjećanja i autobiografije, objašnjavajući nam koliko besmrtno Danteovo djelo dan danas, i nakon vjekova, može da nas usmjerava i promijeni” – navodi Zelioli.

Autor, scenarista i reditelj ovog događaja je Antun Sbutega, video montažu je pripremio Stevan Kordić, a učesnici programa su i Sara Lakičević, naratorka,  recitatori Dolores Fabian i Joško Katelan, kao i mladi umjetnici, sopranistkinja Antonia Vučinović i gitarista Vuk Sandić.

Omaž Danteu je multimedijalni prikaz posvećen Danteu Aligijeriju iz vizure admirala Bokeljske mornarice dr Antuna Sbutege, čiji je cilj da povodom 700 godina od Danteove smrti preplete istorijske i lične niti, ali i da ukaže ugrađenost velikog djela i u ovaj prostor i sudbine.

Kombinacija naracije, stihova, muzičkih numera i video-zapisa daje autentičan pogled sa današnjeg Prčanja na  Danteovo svevremeno djelo.

Programu su prisustvovali Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti i don Željko Pasković, upravitelj župa Prčanj i Stoliv u Boki Kotorskoj.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i brojnih sponzora.

Foto: KotorArt – Krsto Vulović

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još