HRT 1: Tvrđava na Prevlaci postaće višenamjenski centar za posjetioce.Od Muzeja austrougarske ratne mornarice do akvarijuma,vidikovca…..

 HRT 1: Tvrđava na Prevlaci postaće višenamjenski centar za posjetioce.Od Muzeja austrougarske ratne mornarice do akvarijuma,vidikovca…..

Foto: HRT1

Radovi u sklopu I faze obnove „austrougarske“ tvrđave na Prevlaci, koji su počeli 2019.godine u januaru, zbog korone i nedostatka novca su stali, ali samo privremeno, javlja Dubrovniknet.Hr. U njenu obnovu do sada je uloženo 6 miliona kuna, a u Društvu prijatelja dubrovačke starine i Općini Konavle za nastavak radova očekuju podršku Vlade kao i sredstva koja vjeruju da će dobiti iz EU fondova.

Tvrđavu je na upravljanje od 20 godina dobilo Društvo prijatelja dubrovačke starine, a sporazumom sa Općinom Konavle obavezalo se na njeno uređenje te otvaranje Muzeja austrougarske ratne mornarice, čime će tvrđava prvi put imati civilnu namjenu. Prema projektnom zadatku jedan dio tvrđave služio bi za izlaganje zbirke predmeta Austrougarske ratne mornarice, drugi dio za prikaz važnih događaja u pomorstvu iz Prvog svjetskog rata, od Viške do Otrantske bitke i nekih drugih događaja, a treći dio bi bio za akvarijum, restoran, kafić, suvenirnice, vidikovac.

Rekonstrukcija i uređenje zahtijevaju sredstva EU fondova, a hrvatska Vlada prihvatila je zahtjev Društvo prijatelja dubrovačke starine, da se objekat proglasi projektom državnog značaja, rekao je za Dubroniknet.Hr, predsjednik tog Društva, Niko Kapetanić.

Načelnik Općine Konavle, Božo Lasić kazao je za HRT1 da će aplicirati i dobiti sredstva da bi se završio cijeli projekat:

“Predviđamo da će to biti iznos od preko 100 miliona kuna”, kazao je Lasić.

U turističkom smislu to je i te kako značajno za Dubrovnik, ne samo za Konavle, ali naročito za Konavle jer je taj južni dio, uslovno rečeno, slabije razvijen, dodao je Lasić.

Tvrđava ima 6 spratova, 40 kazamata i 4 terase. Građena je od 1850. do 1853. godine, a uz Mamulu i Arzu, jedna je od tri tvrđave koje su štitile ulaz u Boku.

Izvor:Dubrovniknet.hr, HRT1

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još