Hoće li pandemija nakon 125 godina presuditi bioskopu? – Prihodi streaming servisa veći od bioskopskih

 Hoće li pandemija nakon 125 godina presuditi bioskopu? – Prihodi streaming servisa veći od bioskopskih

Foto: ilustracija

Novinari nisu prihvatili pozivnicu organizatora, a čak je i prolaznike trebalo nagovarati da pogledaju filmsku projekciju u podrumu pariškog Grand Cafea prije 125 godina. Za jedan franak, koliko je stajala ulaznica, gledaoci su mogli pogledati 10 kratkih filmova u ukupnom trajanju od 20 minuta.

Prvoj filmskoj projekciji u istoriji prisustvovala su 32 gledaoca i svi su na kraju bili “neopisivo iznenađeni i bez riječi”, kazali su organizatori. Prvi bioskop požnjeo je uspjeh.

Pandemija je onemogućila da se krajem 2020. obilježi 125. godišnjica rođenja bioskopa. Prije pet godina pariški se Grand Palais velikom izložbom odužio braći Augusteu i Louisu Lumiereu, izumiteljima kinematografa. S tim uređajem, kombinacijom filmske kamere, filmskog projektora i mašine za kopiranje, dvojica industrijalaca prikazala su svoj kratki film “Izlazak radnika iz fabrike Lumiere u Lyonu”.

Streaming platforme dovode kina u domove

Nakon privatne projekcije 22. marta 1895., braća su film prikazala javno u Grand Cafeu 28. decembra iste godine. Ta je projekcija ušla u istoriju kao rođenje bioskopa, uprkos svim pripremnim radovima ostalih pionira kinematografije poput Amerikanca Thomasa Alve Edisona i njemačke braće Skladanowsky.

Grand Cafe koji se nalazio nedaleko od pariške operske kuće Garnier više ne postoji. Tamo je sada luksuzni hotel Scribe, a plaketa na njegovom pročelju ukazuje na to da je upravo tu bilo mjesto prve projekcije braće Lumiere. Nedugo nakon prve projekcije počele su filmske predstave u kafićima, pozorištima i cirkuskim šatorima, a bioskopske dvorane izgrađene su kasnije.

Foto: google images

Danas njihovo mjesto zauzimaju multipleksi, mehaničke projektore zamijenili su digitalni, a streaming platforme sve više dovode bioskop u domove. Sve je to promijenilo gledateljske navike publike koja nove filmove sada može pogledati sjedeći u udobnim foteljama svojih domova. Štaviše, prihodi streaming platformi poput Netflixa i Amazon Primea veći su od onih tradicionalnih bioskopa čime je uzdrman poslovni model star više od sto godina.

Budućnost bioskopa

Dakle, ubija li streaming bioskop? Pandemija i rapidan pad prihoda samo su ubrzali pitanje koje već dugo postavljaju filmadžije i upravnici kino dvorana.

Treba priznati da ovo nije prvi put da se bioskopu predviđa propast, ali prvi put se radi o krizi ovakvih razmjera još od pojave televizije 50-ih godina prošlog vijeka.

Mnogi u industriji vjeruju da bioskop u svojoj tradicionalnoj formi ne može preživjeti. Dio stručnjaka smatra da će gledanje filmova u bioskopima opet procvjetati samo ako se u ponudu uvede nešto posebno, na primjer, inovacija poput osjećaja mirisa ili vibrirajućih stolica.

Drugi smatraju da bi bioskope trebalo subvencionisati kao kulturne institucije, poput muzeja. Vjeruju da se samo na taj način bioskopi mogu nadati nekoj budućnosti.

Izvor: net.hr

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još