„Herceg Novi – grad monumentalnih tvrđava“ knjiga Lazara Seferovića i Mateja Pašete

 „Herceg Novi – grad monumentalnih tvrđava“ knjiga Lazara Seferovića i Mateja Pašete

Promocija knjige Lazara Seferovića i Mateja Pašete „Herceg Novi – grad monumentalnih tvrđava“, posvećena prijemu Herceg Novog u Evropsku Federaciju gradova i odbrambenih fortifikacija – Efforts, održana je sinoć u foajeu Dvorane Park, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i JUK „Herceg fest“, saopšteno je iz Opštine.

Profesor Seferović zahvalio se na pruženoj podršci Opštini Herceg Novi i njenom predsjedniku, Stevanu Katiću, predstavnicima lokalne samouprave i ustanova kulture, ali i svim pojedincima – preko 250 Novljana i Novljanki, koji su doprinijeli stvaranju knjige „Herceg Novi – grad monumentalnih tvrđava“.

Prema riječima predsjednika Katića, monografija profesora Seferovića sjajno se uklopila u ono što su namjere lokalne samouprave – afirmacija, promocija i očuvanje novskih tvrđava.

-Nastavljajući dugogodišnji, vrijedan i predan rad na pisanju o vrijednostima i posebnostima koje naš grad krije, profesor nam svojom najnovijom monografijom nudi osvrt na tvrđave, ali i poručuje da treba raditi na njihovoj zaštiti i punom vrijednovanju potencijala ovog izuzetnog graditeljskog nasljeđa, kazao je Katić i podsjetio da se Herceg Novi u proteklom periodu učlanio u Evropsku mrežu utvrđenih gradova i odbrambenih fortifikacija, a kroz prekogranične projekte otvoren je visokotehnološki Centar za posjetioce na Kanli kuli i obezbijeđena sredstva za digitalnu opremu na Forte Mare.

-Takođe, u saradnji sa državom radimo na kandidaturi tvrđave Forte Mare na Unesko listu, u okviru nominacije Venecijanskih utvrđenja od 16. do 17. vijeka. U proteklom periodu ispoštovane su preporuke Unesko Komiteta za svjetsku baštinu, koji je prepoznao da postoji „izuzetna, univerzalna vrijednost“ ovog dobra. Nastavljamo komunikaciju sa svim relevantnim subjektima, kako bismo osigurali upis ove tvrđave, jer Forte Mare bez sumnje zaslužuje da se nađe na listi svjetske baštine, poručio je Katić.

Kako je ukazala Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo, 2018. godine izrađena je prva Studija zaštite kulturnih dobara, koja predstavlja sistemski pravni okvir za zaštitu svih kulturnih dobara na teritoriji novske opštine. U toj studiji prepoznate su 4 tvrđave koje posebno trebamo štititi: Kanli kula, Forte Mare, Mamula i Španjola.

-Na Kanli kuli je kroz međunarodni projekat došlo do unaprijeđenja programskih sadržaja, tvrđava Forte Mare se nalazi na tentativnoj listi za upis na Unesko listu, a kroz predloge za kapitalni budžet smo kandidovali tvrđavu Mezzaluna i tražili podršku države za izradu projektne dokumentacije i faze koje bi uslijedile u narednom periodu, kazala je Zambelić Pištalo, uz osvrt na projekat „Fortitude“ u kojem Herceg Novi učestvuje zajedno sa Šibenikom, Banja Lukom, Barom i Karlovcem.

Specijalni gost večeri bio je Generalni Sekretar Efforts-a, Rafael Deroo, koji je predstavio aktivnosti i ciljeve organizacije, nakon čega je informisao o nagradi koju ta organizacija dodijeljuje svake godine najinovativnijem i najaktivnijem članu, pod nazivom „European Fortress Summer“. Ove godine je učestvovalo 10 gradova, a nagrada je otišla samo jednom – Herceg Novom!
Ova nagrada dodijeljena je za uspješno poslovanje i dugogodišnje uspješno vođenje i održavanje ljetnih programa na tvrđavama Herceg Novog. Plan Efforts-a je da ponudu Herceg Novog predstave na globalno tržište i time doprinesu proširenju turističke valorizacije naše kulturne baštine.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još