Žugić: Banke su očuvale stabilnost, a likvidnost je na zadovoljavajućem nivou

 Žugić: Banke su očuvale stabilnost, a likvidnost je na zadovoljavajućem nivou

Foto: CBCG

Crnogorske banke su u ovom periodu očuvale stabilnost, a likvidnost i solventnost na nivou

sistema su na zadovoljavajućem nivou, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

On je sa saradnicima održao video sastanak sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Polom Hilbersom, koji je nedavno na ovoj poziciji zamijenio Entonija De Lanoja. 

Žugić je upoznao direktora Hilbersa sa ekonomskom situacijom i stanjem u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da su

Guverner je upoznao Hilbersa sa mjerama koje je CBCG sprovodila u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

“Takođe su predstavljene aktivnosti CBCG usmjerene na obezbjeđivanje sredstava za podršku sistemske likvidnosti, kroz instrumente Evropske centralne banke i Banke za međunarodna poravnanja”, dodaje se u saoptšenju.

Hilbers je istakao da takvi aranžmani predstavljaju dodatnu sigurnost za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i dodao da je veoma važno kontinuirano i pažljivo pratiti stanje banaka kako bi se rizici držali pod kontrolom i, na taj način, očuvalo njihovo zdravlje.

Dogovoren je nastavak dijaloga i saradnje između CBCG i MMF-a, u cilju sagledavanja mogućnosti tehničke pomoći za Crnu Goru u oblastima koje bi se definisale kao prioritetne.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još