Za ulazak u Crnu Goru – strancima potreban PCR test, našim državljanima dovoljan serološki

 Za ulazak u Crnu Goru – strancima potreban PCR test, našim državljanima dovoljan serološki

Foto: ilustracija

Stranim državljanima za ulazak u Crnu Goru od danas je potreban negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dok je crnogorskim državljanima dovoljan serološki test.

U mjerama koje je sinoć objavila Vlada, ističe se da je ulazak u našu zemlju omogućen svakom državljaninu Crne Gore i strancu sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori uz jedan od sljedeća tri uslova: negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG ili negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata.

“Ukoliko ne ispunjavaju gore navedene uslove, omogućen je ulazak u zemlju uz određivanje mjere karantina (samoizolacije) u trajanju od 14 dana. Izuzetno, moguće je najranije šestog dana trajanja karantina (samoizolacije)
uraditi PCR test i ukoliko je isti negativan samoizolacija se prekida”, navodi se u mjerama koje je objavila Vlada.

Test ne moraju da imaju djeca do navršene pete godine života.

Ukoliko je državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori boravio van granica naše zemlje do 48 sati omogućava se povratak bez obaveze testa, s tim što se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka Rješenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija.

Foto: screenshot mjere Vlade CG

Ulazak u Crnu Goru omogućen je stranom državljaninu uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2, ne stariji od 72h.

Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

Uslovi za ulazak u Crnu Goru propisani novom naredbom primjenjivaće se od 25 decembra.

Ulazak u Crnu Goru – posebne kategorije

U skladu sa preporukama Evropske komisije iz navedenih kriterijuma izuzimaju se određene kategorija lica neophodnih za normalno funkcionisanje vitalnih servisa i usluga i lica koja predstavljaju jasan ekonomski interes.

Posebni uslovi ulaska i kretanja kroz Crnu Goru Institut za javno zdravlje propisuje za zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i naučne radnike; lica koja vrše ili obezbjeđuju transport putnika i robe; diplomate akreditovane u Crnoj Gori, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i radnike humanitarne pomoći
u vršenju svojih funkcija; određene kategorije putnika u tranzitu; lica kojima je potrebna međunarodna zaštita ili dolaze u Crnu Goru iz drugih humanitarnih razloga (poštuje se princip zabrane protjerivanja).

Omogućen je tranzit rezidenata susjednih država kroz Crnu Goru iz BiH, Srbije, Kosova i Albanije.

“Tranzit se omogućava uz kontrolu vremena ulaska u Crnu Goru, prolaska kontrolnih punktova i izlaska iz Crne Gore, bez zadržavanja u Crnoj Gori”, navodi se u mjerama.

Izvor: CDM

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još