Za praznike samo osnovno – skromna predpraznična potrošnja

 Za praznike samo osnovno – skromna predpraznična potrošnja

Foto: Shutterstock

Dobro poznata izreka da je januar najduži mjesec u godini ove bi godine dodatno mogla dobiti na težini.

Pred ove praznike, na kraju 2020 godine, koja je svakako bila jedna od najtežih u skorije vrijeme, i praznična kupovina bila je znatno skromnija. Iako gužve u prodavnicama nisu izostale ipak su se najviše kupovale zalihe za naredne neradne dane kojih je na početku nove godine „palo“ tri u nizu. Praznična euforija gotovo u potpunosti je izostala i ustuknula pred zabrinutošću – šta nas čeka ove godine. Zbog epidemiološke situacije dočeka u hotelima, ugostitelskskim objektima i na javnim mjestima nije bilo tako da se nova godina dočekala skromno u domovima i uz skromniju prazničnu trpezu.

Na izlazu iz jednog hercegnovskog marketa, penzionerka Branka rekla nam je da je trgovala tek nešto više hrane jer radnje neće raditi. A tako će i za Božić, kaže – dodaće se samo ako nešto bude nedostajalo. „Nemam neku ni želju ni volju za proslavom. Ne znam što nas sjutra čeka. Obilježićemo novu godinu iz neke navike i optimizma ali nema troška više nego što se mora. I za Božić isto. Slavićemo, valja se, ali mora se skromno.“

Foto: ilustracija

Mira, jedna od mnogih osoba koju je korona ostavila bez posla kaže da joj je žao što ove godine ne može proslaviti sa širim krugom porodice kao do sad. „U najužem krugu. Samo mi ukućani i to je to. Neće nam niko doć, ni kod koga nećemo ić a čestitaćemo se preko Vibera i Facebooka i novu godinu i Božić. Nema nam druge.“ Kako dodaje, pokloni su ove godine izostali a praznična trpeza biće jako skromna. “ Ništa, poklanjaćemo kad bude bolje vrijeme i za Novu i za Božić. Sad je bitno da se ima za osnovno a za drugo je nebitno nego samo da ovo prođe skoro.“ – zaključuje Mira.

Godina je tek počela, rezultati predpraznične potrošnje tek se čekaju ali sudeći po atmosferi među građanima strah od neizvjesnosti šta donosi nova godina značajno je prisutan. Sigurno je da su skromnost i štednja jedno od glavnih obilježja ovih praznika. A kakva nas ekonomska situacija i životni standard čekaju pokazaće vrijeme i to vrlo brzo.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još