Za Herceg Novi iste mjere-blaže od subote

 Za Herceg Novi iste mjere-blaže od subote

Foto: Milan Dobrilovic

Lokalna uprava u Herceg Novom je obaviještena preko opretaivnog štaba da su epidemiološke mjere u Herceg Novom popuštene od subote, 20. marta. To je objavljeno i u Službenopm listu, podsjetila je na press konferenciji Ministarstva zdravlja i IZJ, epidemiološkinja Marija Božović:

– Novljanima je dozvoljeno kretanje do 21 čas, rad prehrambrenih, ali i svih drugih prodavnica do 20 časova. Zatvoreni su ugostiteljskiobjekti i nema izlaska i ulaska u grad, osim uz potvrdu – podsjetila je dr Božović.

Sve vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori biće zatvorene do 1. aprila, a do tada neće biti totalnog zaključavanja, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Marija Božović.

Nove, strože, mjere uvedene su za opštine Berane i Šavnik, zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Sinoć je pet pacijenata iz te bolnice transportovano u KCCG, a četvoro u Brezovik i svi su stabilnog zdravstvenog stanja, istakla je Radulović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da svi žele da se što prije smanji broj novozaraženih. Apelovao je na građane da se što više pridržavaju mjera jer „zatvaranje nije samo zatvaranje ekonomije, već i cijelog društva“.

– Ovo nije borba Vlade, već svih nas i borba u kojoj nema podjela. Smatramo da će ova sezona, koju projektujemo na 55-60 odsto realizacije biti takva, kakvu je projektujemo – poručio je Milatović i dodao da je Vlada spremna da radi u saradnji sa državnim organima, te da je cilj da se vakciniše do 400.000 stanovnika.

On je najavio da će u narednih par dana stići tranša iz ugovorenih ruskih vakcina, a sredinom aprila velika dodatna tranša od 200.000 ruskih vakcina… Ugovoreno je i 200.000 kineskih vakcina koje treba da stignu 20. aprila. Do kraja marta će stići oko 20.000 vakcina iz Kovaks inicijative, od 40.000 opredijeljenih, istakao je ministar.

Epidemiološkinja Božović saopštila je da se novi soj virusa lakše i brže širi, te da je trenutna epidemiološka situacija složena, ali i da su mjere apsolutno učinkovite i protiv novog soja.

Odgovarajući na novinarska pitanja ona je kazala da su drugom dozom vakcinisane 1.072 osobe, ali je sigurno da će svi koji su vakcinisani prvom dozom biti i revakcinisani.

Radulović je saopštila da 350 kiseoničnih mjesta u KCCG može da bude u potpunosti spremno, jer treba da računati da postoje i nekovid pacijenti kojima može da zatreba respirator.

O izbjegavanju totalnog lokdauna, koji zagovaraju iz IZJ, epidemiloškinja Božović je kazala da u momentu kada donose mjere Institutu nije posao da razumišljaju kako će one uticati na ekonomiju, finansije…

„Zanima nas samo kako ćemo da spriječimo širenje virusa, ne mislimo na druge aspekte i iz tog razloga postoje druga tijela koja se time bave i koja sagledavaju cjelokupnu situaciju”, kazala je ona.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još