Za Božić darujte ljubav, mir i slogu

 Za Božić darujte ljubav, mir i slogu

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Božić, najradosniji praznik, dan kada se daruju mir, ljubav i sloga uz pozdrav: “Mir Božiji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi!”. Ovaj dan je prilika da se prijatelji posjećuju,doduše ove godine ograničeno zbog pandemije, da se posvađani mire….Ove godine osjeća se drugačija atmosfera zbog protivljenja Mitropolije crnogorsko primorske, političara na vlasti i dijela građana Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Podijeljeno je bilo i ove godine na loženju badnjaka na Cetinju i drugim mjestima. Mada je u molitvama poglavara obje crkve u Crnoj Gori naglašavano da je Hristova vjera jedina čije se propvijedanje zasniva na ljubavi, zajedništvu i jedinstvu, teško da se to sada može primijeniti jer su u taj nedodirljivi svijet prste umiješali političari, a pojedini sveštenici postali analitičari zakona.

Običaji

Sve počinje tako što domaćica mijesi česnicu u koju stavlja zrno pšenice ili novčić za koji se vjeruje da će donijeti sreću onome ko ga pronađe.

Božić je najradosniji hrišćanski praznik i u pripremama treba da učestvuju svi članovi porodice, kako bi se osjetila radost kad sjednu za trpezu. To je porodični praznik i ne ide se u posjete. U kuću treba da uđe samo polaznik, koji simbolično dolazi da bi ukućanima donio sreću i blagostanje.

Ove godine ljudi su znatno oprezniji zbog epidemije korona virusa. Poštujmo struku, čuvajmo sebe i druge i na ovaj blagi dan.

Portal Novi čestita vam Božić: Mir Božji, Hristos se rodi!

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još