Vodovod HN: Zbog serijskih kvarova na glavnom cjevovodu teže vodosnabdijevanje Bijele i Kamenara

 Vodovod HN: Zbog serijskih kvarova na glavnom cjevovodu teže vodosnabdijevanje Bijele i Kamenara

U posljednjih nekoliko dana potrošači vodovodnog sistema u visočijim zonama Bijele, kod Svete Nedjelje i na Kamenarima, u periodu od 16 do kasnijih večernjih časova bili su bez vode iz javnog sistema. U vrijeme najveće potrošnje vode za ovaj dio hercegnovske opštine pritisci u sistemu su bili nedovoljni da bi svima bila obezbjeđeno kontinualno snabdijevanje. – saopšteno je iz preduzeća Vodovod i kanalizacija Herceg Novi.

„Činjenica je da je od Kumbora do Kamenara ovog ljeta otvoreno dosta novih hotela koji značajno povećavaju potrošnju vode. Rivjera vuče nekih 30 l/s vode više nego prethodnih godina (nego u 2019. godini, koja je mjerodavna s velikom potrošnjom). Minimalni protok za rivijeru je 135 l/s, a maksimalni već doseže i preko 200 l/s. „Vodovod“ je sporadično pokušavao da rješava probleme dok se nije krenulo u subotu ujutro, 17 jula, sa sanacijom glavnog cjevovoda čeličnog DN400 mm, kod limenih garaža i „Panorame“. Kvar je bio na dubini od nekih 3,0 metra, teren u nasipu. Angažovana je mehanizacija, a vodovodna radna jedinica od deset ljudi potpomognuta je i radnicima kanalizacije sa fekalnom cisternom radi crpljenja jame. Naime, glavni cjevovod, prečnika 400 mm, koji zovemo „regionalni“, na dionici dužine nekih 300 metara kroz Bijelu, od limenih graža i „Panorame“ do benzinske stanice, ispostavilo se da je sav sa kvarovima. U periodu od dva dana sanirano je 6 kvarova na ovom potezu, gdje je cjevovod mjestimično na dubini i preko 4 metra. Otežavajuća okolnost je što su  u istom rovu u kojem je glavna vodovodna cjev položene i cjevi telefonije niz koje se sliva voda od „uzvodnih“ kvarova i puni vodom jamu u kojoj je identifikovan kvar.“ – objašnjavaju iz ovog preduzeća.

Radna jedinica za detekciju kvarova je, takođe, na terenu, sa zadatkom mjerenja protoka vode i pritisaka u sistemu. Kod „Zotto capelino“, izmjeren je pritisak od 5.2 bara, na Svetoj Nedjelji od 2,2 bara. Saniranjem kvarova na glavnom bude cjevovodu „vraćena“ je značajna količina vode u sistem, odnosno, pritisci u sistemu su vraćeni u stanje da se potrošačima, koji se direktno snabdijevaju sa sistema, omogući  potrebno snabdijevanje.

„Cjevovod DN400 mm nije korišten zadnje četiri godine, otkako „Vodovod“ ne uzima vodu iz sistema Regionalnog vodovoda. Sada nam je jasno koliko je isti u lošem stanju, samo na dionici kroz Bijelu, te da smo preuzimanjem vode iz sistema RVCG, po veoma visokim ekonomskim cijenama od 0,52 €/m3 zapravo plaćali tada mnogo veću cijenu zbog velikih oštećenja i gubljenja vode.“ – pojašnjavaju iz Vodovoda.

Što se tiče potrošnje vode, ona ne zaostaje za potrošnjom iz 2019. godine.

„Na osnovu potrošnje vode možemo reći da 2021. ne zaostaje za 2019. godinom po broju potrošača, a veliki potrošači nam povremeno prave udare na sistem snabdijevanja. U ovom trenutku, uz dotok sa Plata imamo na raspolaganju još oko 90 l/s iz Opačice, iz koje je danas ubačeno u sistem 53,3 l/s. Dakle, otežano snabdijevanje dijela Bijele i Kamenara nije zbog nedostatka vode u sistemu, već zbog učestalih kvarova na glavnom cjevovodu i gubljenja vode od preko 10 l/s, kao i zbog „udara“ velikih potrošača u periodu špica potrošnje, u jutarnjim časovima i nakon vraćanja s plaže.“ – saopštavaju iz ovog preduzeća.

Ističu da su radne ekipe „vodovodna mreža“, „detekcija“, „elektromašinsko-održavanje“ i „kanalizacija“ sve vrijeme spremni za reagovanje. Na velikim kvarovima je rađeno cijele sedmice, počevši još od 12. jula, a dnevni broj kvarova, na cjevovodima svih dimenzija, od jednog cola pa do DN 600 mm, je i preko 10. 

„Izvinjavamo se stanovnicima Bijele, a posebno Kamenara, što ih nismo ranije obavještavali o ovim problemima, ali molimo da razumiju da smo pokušavali da rješimo probleme na najbolji način ali je naprosto serija kvarova učinila da nismo mogli da budemo spremni da sve rješemo odjednom. Priznajemo da nas je iznenadio udar turista u ovako velikom broju, koncentrisan kod velikih potrošača.“ – zaključuje se u saopštenju Vodovoda.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još