Viši Sud: Pomorski saobraćaj izgubio – mora vratiti otpuštene radnike na posao

 Viši Sud: Pomorski saobraćaj izgubio – mora vratiti otpuštene radnike na posao

investitor.me

Viši sud u Podgorici, kao drugostepeni organ, odbio je žalbu firme Pomorski saobraćaj i potvrdio presudu Osnovnog suda u Herceg Novom od 30. oktobra prošle godine, kada je pravosnažnom presudom sudija Tanja Vidić usvojila tužbeni zahtjev Edvarda Krivokapića, Predraga Pavlovića i Miodraga Radanovića i poništila kao nezakonite odluke o prestanku njihovog radnog odnosa.

Viši sud je presudom obavezao Pomorski saobraćaj da u roku do osam dana od dana pravosnažnosti presude vrati tužioce na posao, pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Firma Pomorski saobraćaj, na čijem čelu se nalazi Dejan Ban, kum predsjednika države Mila Đukanovića, dužna je da tužiocima plati i troškove postupka, takođe u roku od osam dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Bivši i budući radnici Pomorskog saobraćaja Krivokapić, Pavlović i Radanović drugi put su dobili Pomorski saobraćaj zbog nezakonitog otkaza. Prvi put 2016. godine kada su dobili presudu u svoju korist, kojom ih je Viši sud u Podgorici vratio na posao, da bi ih direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban mjesec dana nakon povratka ponovo otpustio. Radnici su ponovo 2019. tužili firmu i dobili pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Herceg Novom krajem prošle godine. Tokom poslednjih godina dvadesetak radnika je tužilo firmu Pomorski saobraćaj po više osnova. Advokat tužilaca Jovan Pejović iz Herceg Novog kazao je da ovakvo kršenje prava radnika nije zabilježeno.

– Najnovije presude Osnovnog suda u Herceg Novom i Višeg suda iz Podgorice potvrđuju da se u Pomorskom saobraćaju masovno krše prava iz rada. Trenutno zastupam dvadesetak bivših i sadašnjih radnika ove firme. Posebno bih istakao drskost u ovom predmetu, jer je kompletna sindikalna organizacija dobila otkaz, što je nezabilježeno kako u Crnoj Gori, tako i šire. Očekujem da će sudovi ostati na dosadašnjem nivou u odbrani zakonitosti i socijalnih prava radnika – kazao je Pejović.

Osim tužbi za nezakonite otkaze, bivši i sadašnji radnici tuže firmu Pomorksi saobraćaj i direktora Dejana Bana zbog neisplaćenog minulog rada, toplih obroka, prekovremenog rada i neiskorišćenih godišnjih odmora, čija procedura je u toku.

Izvor: DAN

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još