Više od 200 hiljada vakcina 1.maja stižu u Crnu Goru-Nove mjere do 7.maja

 Više od 200 hiljada vakcina 1.maja stižu u Crnu Goru-Nove mjere do 7.maja

“Najvažnija informacija jeste da 201 200 vakcina nalazi se na putu za Crnu Goru. Iz Pekinga su krenule 28. aprila i 1. maja stići će na naš aerodrom. Očekuju da će odziv građana biti kontinuiran”, saopštila je danas na redovnoj konferenciji za medije ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Nove mjere važiće od 30. aprila do 7. maja.

Policijski čas, odnosno zabrana kretanja od ponoći do pet ujutro, a odnosi se na vrijeme između subote i nedjelje neće važiti, ali će nastaviti da važi svih narednih i prethodnih dana. Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom ostaje na snazi”, rekla je Borovinić Bojović.

“Odlična vijest je to što sada, od 24 opštine, čak 23 imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika. U odnosu na prethodnu nedjelju, stanje se popravilo u Pljevljima i Šavniku”, dodaje Borovinić Bojović.

Ministarka je saopštila i “malo upozorenje” za ugostiteljske objekte.

“Nijednom od ugostiteljskih objekata koji su poslednjih šest mjeseci kršili mjere ili nijesu poštovali epidemiološke mjere koje su na snazi, neće biti dozvoljeno produžavanje radnog vremena od onog koje je uobičajno. To znači da svi ti objekti, kada bi mogli da rade poslije ponoći prethodno su kažnjavani, neće dobiti saglasnost niti Uprave policije niti Uprave za inspekcijeske poslove”, kazala je ministarka.

Punktovi za vakcinaciju radiće i tokom praznika, saopštila je ona.

Upitana da li se vakcinacija odgađa za sljedeću sedmicu, Borovinić Bojović je kazala da revakcinacija Astra Zenekom počinje u već zakazanim terminima, jer će punktovi raditi i tokom praznika.

“Dali smo naloge da punktovi rade i tokom praznika- navela je Borovinić Bojović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene nove epidemiloške mjere”.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je saopštio da trenutno epidemijska kriva pokazuje najbolji nivo od septembra što je rezultat mjera i građana koji su ih poštovali.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kaže da KCCG ima 85 slobodnih mjesta.

Borovinić Bojović je kazala da revakcinacija Astra Zenekom počinje u već zakazanim terminima, jer će punktovi raditi i tokom praznika.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još