Virtuelna posjeta MMF-a

 Virtuelna posjeta MMF-a

Međunarodni monetarni fond započeo je virtuelne tehničke konsultacije sa crnogorskim nadležnim organima o najnovijim ekonomskim kretanjima i izgledima, koje će trajati od 8. do 12. marta. Guverner CBCG dr Radoje Žugić i njegovi saradnici održali su video sastanak sa timom MMF-a, koji je predvodio šef Misije MMF-a za Crnu Goru gdin Srikant Seshadri.

Guverner Žugić upoznao je sagovornike sa makroekonomskom situacijom u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na situaciju u bankarskom sektoru, ističući da je stanje za sada stabilno i da su banke očuvale svoju likvidnost i solventnost.

“Iako je pandemija koronavirusa izazvala negativne trendove u gotovo svim sektorima privrede, bankarski sistem je, zahvaljujući dobrom stanju u kojem se nalazio prije krize, kao i proaktivnom djelovanju CBCG, pokazao visok nivo otpornosti, što je doprinijelo očuvanju stabilnosti finansijskog sistema u zemlji”, istakao je guverner. U nastavku razgovora, guverner je sagovornicima bliže predstavio svih šest paketa mjera koje je implemetirala CBCG u dosadašnjem periodu, a sa ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije po stanovništvo i privredu.

Seshadri je naveo da će MMF, nakon konsultacija koje će tim MMF-a obaviti tokom trajanja ove misije,  ažurirati svoje projekcije za Crnu Goru. Za sada je preliminarna MMF-ova procjena pada crnogorske ekonomije u 2020. godini slična prognozi CBCG. Na osnovu očekivanja da će turistička sezona u ovoj godini biti bolja, očekuje se da će se ekonomija u 2021. djelimično oporaviti od prošlogodišnje snažne recesije, i da će se tokom naredne dvije-tri godine postepeno vratiti na nivo iz 2019. godine.

Završni sastanak guvernera CBCG i šefa Misije MMF-a planiran je za petak, 12. mart tekuće godine.

 Direkcija za komunikacije

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još