Uživanje ili uništavanje prirode?

 Uživanje ili uništavanje prirode?

Da li u šumi treba rušiti sve što se nađe kao prepreka zarad sportskih aktivnosti, često se pitaju oni koji se zapute u planinu. Da li je moguće sačuvati ono što je priroda stvorila od čovjekovog nauma da prilagodi sebi……? Bezbroj pitanja , a slike su odgovor. Neko je spreman da uništi staru podzidu da bi realizovao svoju atraktivnu zabavu. Svjedok mnogih dešavanja u planini je Novljanin Željko Starčević. Evo njegovog viđenja jučerašnjeg dana.

 –Gledam iznad Risna stare austrougarske kanice za Ledenice. Broje već više od 130 ljeta. Stručnjaci se slažu da je ovako nešto idealno za razvoj aktivnog turizma, postoji atraktivna istorijska priča i očuvana infrastruktura. Sve ostalo je na dobrom marketingu. Namjesto toga, na više mjesta uočavam svježe srušene podzide, ne od prirode i protoka vremena, već zbog jedne nove a atraktivne zabave (downhill biciklizam), upražnjavane na nedovoljno promišljen način. Pitam se, pazimo li dovoljno da neka naša aktivnost ne ugrožava nasljeđene vrijednosti, one graditeljske i prirodne, odnosno, da jedna aktivnost ne ukida ostale? Pitam se, ko sad ovdje ima prednost, pješak (planinar) ili biciklista u adrenalinskom spustu. Njihov susret mogao bi biti opasan po obojicu. Prelazak na više mjesta aktivne, mada srećom ne i frekventne saobraćajnice, još je daleko opasniji, a postavljeni znak tu opasnost minimalno smanjuje, budući da je nečitak i nestandardan.

Ranije postavljene standardne planinarske oznake su sada izmješane sa crvenim oznakama stavljenim za downhill, što konfuziju još samo pojačava. Još samo da razjasnim: i sam svakodnevno vozim mountainbike, daleko sam od njegovog protivnika, naprotiv, ali ukazujem da mora postojati dobro osmišljen plan za valorizaciju zajedničkih resursa. Cilj je prije svega nikoga i ništa ne ugroziti, ispoštovati bezbjednost i privući ljude u zaleđe. Bojim se da na ovaj način to ne može biti ostvareno. Srećom, uz dobru volju i saradnju, stvar se još da ispraviti, na korist svih, u korist graditeljskog nasljeđa i njegove valorizacije u budućnosti.

Foto: Željko Starčević

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još