Uskoro automatsko mobilno lociranje pozivaoca broja 112

 Uskoro automatsko mobilno lociranje pozivaoca broja 112

Foto: shutterstock

Automatsko mobilno lociranje pozivaoca ka broju 112 biće moguće uskoro, zahvaljujući saradnji Operativno komunikacionog centra 112 (OKC112), Ministarstva unutrašnjih poslova i multinacionalne tehnološke kompanije „Google“.

Kako navode u saopštenju MUP-a, ugovor će biti sklopljen uskoro, a u saradnji sa svim crnogorskim mobilnim operatorima, firmom „Ericsson Nikola Tesla“ iz Zagreba, Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, te Guglom, uspješno je izvršeno testiranje navedenog servisa.

Zahvaljujući tom servisu svi pozivaoci odmah će moći biti locirani na teritoriji cijele Crne Gore sa preciznošću pozicije od dva do najviše 20 metara.

„Dosadašnja tehnologija omogućavala je lociranje posredstvom baznih stanica, ali je preciznost bila na nezadovoljavajućem nivou, posebno u ruralnom dijelu Crne Gore, što nije ispunjavalo standard definisan Pravilnikom o jedinstvenom evropskom broju 112“, objašnjavaju u MUP-u.

Javnosti je, kako podsjećaju, nedavno predstavljen još jedan novi servis OKC 112. Riječ je o e-CALL servisu za automatsko lociranje vozila, prilikom udesa, koji omugućava komunikaciju sa povrijeđenim u autu.

„To je moguće, samo kada je riječ o vozilima proizvedenim tokom 2018. godine i kasnije. Ovaj servis automatski, osim lociranja mjesta udesa daje i podatke o broju putnika u vozilu, smjeru kretanja, vremenu udesa, broju šasije, vrsti goriva i kategoriji vozila“, navodi se u saopštenju.

Broj OKC 112, Direktorata za zaštitu i spašavanje, kako dodaju, funkcioniše od 2007. a znatno je unaprijeđen 2015. godine puštanjem u rad savremenog švedskog CoordCom sistema, koji se koristi širom svijeta, a najviše u Ruskoj federaciji.

Od oktobra 2015. godine do danas OKC 112 (tri centra- Podgorica, Bar i Bijelo Polje), primili su 841.286 poziva, što je u prosjeku više od 400 dnevno.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još