Uprkos epidemiološkim mjerama – životinje po trgovinama

 Uprkos epidemiološkim mjerama – životinje po trgovinama

Market u Herceg Novom

Tokom čitave godine a posebno tokom hladnog zimskog perioda u centar pažnje izbije pitanje zbrinjavanja životinja. Uprkos Azilu za pse, mnogobrojnim volonterima, udomiteljima i udruženjima koji se brinu o životinjama neke i dalje ostaju nezbrinute. Ali bile ljubimci ili lutalice, nikada nisu imale šta da traže u prehrambenim prodavnicama.

Upravo takve slučajeve zabilježila je jedna naša sugrađanka u vrlo kratkom vremenskom periodu u prodavnicama dva veća trgovačka lanca u Herceg Novom i Igalu.

Market u Herceg Novom

„Jako volim životinje, godinama imam kućnog ljubimca i nikad mi nije palo na pamet da ga uvedem u prodavnicu jer zaista mislim da one nemaju mjesta u prehrambenoj prodavnici. Samo se pitam gdje je Komunalna? Da li će neko biti kažnjen za ovo? A da i ne pominjem stalno ponavljanje nadležnih da se brinemo o higijeni, epidemiološke mjere i drugo.“ – poručuje autorka fotografija.

Market u Igalu

Pitanje kakav je stav i kakve su im nadležnosti u takvim slučajevima uputili smo Komunalnoj policiji a njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

Market u Igalu

„Odredbama Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima  određeno da se psi mogu uvoditi u objekte u javnoj upotrebi samo uz saglasnost odgovornog lica ili vlasnika objekta. Uvidom u službenu evidenciju konstatovano je da nije bilo prijava u vezi boravka pasa u objektu u kome se vrše trgovinske usluge, te shodno navedenom, nije bilo ni postupanja službenika ove Službe. Napominjemo da se kontrole po službenoj dužnosti zasnivaju prvenstveno na nadzor javnih površina i postupanje prema psima bez nadzora.“ – glasi odgovor Komunalne policije.

Da životinje trebaju imati svoje mjesto u društvu svi su složni ali prehrambene prodavnice nisu jedno od njih o čemu bi računa trebali povesti svi – od odgovornih u objektima do samih vlasnika i ljubitelja životinja. Jer red je red.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još