Uprava za inspekcijske poslove: Prošle dvije sedmice 6.012 kontrola poštovanja epidemioloških mjera. Izrečeno skoro 14.000 eura kazni

 Uprava za inspekcijske poslove: Prošle dvije sedmice 6.012 kontrola poštovanja epidemioloških mjera. Izrečeno skoro 14.000 eura kazni

Inspekcije Uprave za inspekcijske poslove (UIP) tokom prethodne dvije nedjelje izvršile su 6012 kontrola po pitanju poštovanja važećih epidemioloških mjera, a izdato je 14 prekršajnih naloga u vrijednosti od 13.900,00 eura, saopšteno je iz UIP.

“Tokom ovih kontrola, koje su vršile Zdravstveno-sanitarna inspekcija, Turistička inspekcija, Tržišna inspekcija, Inspekcija rada, Inspekcija za igre na sreću utvrđeno je 12 nepravilnosti”, navode iz UIP.

Prema njihovim riječima, najčešće utvrđene nepravilnosti su se odnosile na sjedenje za stolom većeg broja gostiju od dozvoljenog, nepridržavanje propisane udaljenosti između stolova, nenošenje zaštitnih maski od strane osoblja, neobezbjeđivanje propisane distance između gostiju, nepoštovanje mjere zabrane rada, nepoštovanje Rješenja o samoizolaciji, nekorišćenje propisane zaštitne opreme od strane zaposlenih.

“Takođe pokrenut je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka gdje su uočene veće nepravilnosti, pa je traženo od suda da odredi visinu kazne”, kazali su iz UIP.

Kako podsjećaju, inspektor na licu mjesta može izreći samo minimalan iznos kazne, dok za veće prekršaje može pokrenuti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

“Nastavljamo da apelujemo na građane i poslovne subjekte da poštuju važeće mjere, radi što bržeg vraćanja u redovno stanje, a napominjemo da kazne nisu male (za fizičko lice 100 do 2000 eura, od 2.000 – 20.000 eura za pravno lice i 200 – 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu, za preduzetnika 350 – 6.000 eura)”, zaključuju iz UIP.

Izvor: CDM

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još