Ugostitelji upozoravaju: Trenutno smo na kiseoniku, ubrzo i na respiratoru

 Ugostitelji upozoravaju: Trenutno smo na kiseoniku, ubrzo i na respiratoru

Ugostiteljska djelatnost je trenutno na kiseoniku, ako aktuelne mjere potraju, biće ubrzo i na respiratoru, poručuju iz NVO “Udruženje ugostitelja Crne Gore”. Traže adekvatnu finansijsku podršku, u suprotnom pozivaju sve one koji su pogođeni novim mjerama da uzmu učešća u organizovanju raznih vidova protesta, koje će, kako kažu, konkretizovati u međusobnoj saradnji.

iz NVO “Udruženje ugostitelja Crne Gore” kažu da se nove epidemiološke mjere Ministarstva zdravlja svode na „kažnjavanje“ ugostiteljskih objekata, što dovodi do postavljanja niza pitanja.

-Da li je moguće da su, od početka pandemije, ugostitelji jedini i isključivi krivci za širenje virusa COVID 19? – Nisu, niti mogu biti, najprije zbog visokog stepena higijene i poštovanja mjera Ministarstva zdravlja u velikoj većini objekata. Pogotovo što do današnjeg dana nijesmo dobili niti jedan naučni podatak u tom pravcu, od strane nadležnog tijela”, poručuju iz Udruženja.

Oni su pitali i da li je rad nekoliko zimskih turističkih objekata nekoliko mjeseci važnije od cjelokupne turističke privrede.

-Mjere koje su bile na snazi do 10.02.2021. godine za posljedicu su imale veliki broj turista kako domaćih tako i stranih u zimskim centrima na sjeveru što je za direktnu posljedicu imalo povećanje broja zaraženih u svim gradovima Crne Gore, a u konačnom pooštravanje mjera. Da ne bi bilo nesporazuma, svaki potez koji doprinosi boljem poslovanju bilo kog privrednog subjekta podržavamo, pa se na mjeru kojom je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez PCR testa osvrćemo isključivo sa apekta ekonomske politike i posledica te politike koje se ogledaju, između ostalog, i u zatvaranju pojednih gradova (Budva, Tivat itd)”, navode iz Udruženja ugostitelja.

Pitaju i da li su nadležni organi uspjeli da uoče činjenicu da mjere kojima se ograničava rad ugostiteljskih objekata nisu imale apsolutno nikakav uticaj na broj oboljelih od virusa.

“Očigledno je da nisu”, kažu u Udruženju.

Da li je nekome od donosioca odluka kasnila plata ili bila umanjena u bilo kom procentu, pitaju oni:

-Nije, dok ugostitelji, kojima je to jedina djelatnost, moraju da zatvaraju firme, otpuštaju radnike, bore se sa prinudnim naplatama u situaciji kada im je rad onemogućen itd. Ugostiteljska djelatnost je trenutno na kiseoniku, a bojimo se da, ukoliko ove mjere potraju, će ubrzo biti na respiratoru”, navode ugostitelji.

-Smatramo da je pooštravanje mjera na način da se određenim segmentima privrede ograničava rad, a koje nije ispraćeno adekvatnim finansijskim mjerama podrške, put u propast, a vjerujemo da to nije cilj ni jedne izvršne vlasti. Ukoliko se tako nešto ne desi u najkraćem mogućem roku, uzevši u obzir da je ljetnja turistička sezona praktično pred vratima, pozivamo sve one koji su pogođeni ovim mjerama da uzmu učešća u organizovanju raznih vidova protesta, koje ćemo konkretizovati u međusobnoj saradnji”, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još