Ugostitelji čekaju da se Ustavni sud odredi da li su njihova prava bila ugrožena

 Ugostitelji čekaju da se Ustavni sud odredi da li su njihova prava bila ugrožena

NVO “Ugostitelji Crne Gore” podnijeće Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti mjera koje su se odnosile na zabranu rada ugostiteljskih objekata, a sve u cilju suzbijanja pandemije korona virusa.

Po ugledu na pojedine zemlje Regiona ali i zemlje Evropske unije tražićemo da Ustavni sud ocijeni da li su nam tim mjerama bila  ugrožena osnovna ljudska prava. Smatramo da su mjere, koje su povremeno od marta prošle godine na snazi, suprotne Ustavu zbog čega smo na rubu egzistencije bez adekvatne podrške države kao što to radi većina zemalja Evropske unije i to upravo onih čija privreda ne zavisi od turizma i ugostiteljstva kao što je slučaj sa Crnom Gorom.

Iskustva tih zemalja daju nam za pravo da kažemo da su naši zahtjevi koje smo dostavili Vladi opravdani i zasnovani na realnim osnovama. Zato vjerujemo da ćemo najkasnije u srijedu   dobiti poziv Vlade kako bismo započeli rješavanje dostavljenih zahtjeva, a čije usvajanje rješava krucijalna pitanja koja tište turističku privredu.

Na osnovu podataka sa kojima raspolažemo zabilježen je pad prometa u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva od 70-90 odsto. Takođe, bez posla u ovim sektorima od marta prošle godine ostalo je više od osam hiljada ljudi.

Da je crnogorska privreda ugrožena pokazuje jučerašnji potez domaíh proizvođača koji su prosipali mlijeko zbog nemogućnosti da prodaju svoj proizvod, koji je dominantno zastupljen u ugostiteljskim i hotelijerskim objektima. 

Zato pozivamo sve proizvođače da nam se pridruže i da kroz zajedničko djelovanje potvrdimo da je pokretačka snaga domaće  privrede upravo ugostiteljstvo i turizam.

NVO “Ugostitelji Crne Gore” su na jučerašnjem radnom sastanku sa predstavanicima hotelijera iz Kotora dobili punu podršku. Spremni smo da se zajedno borimo kako bi, koliko toliko, spremno dočekali predstojeću turističku sezonu koja je, po ocjeni mnogih, već pod znakom pitanja. 

Još jednom pozivamo sve da nam se pridruže putem viber grupe ili mail-a.

e-mail: crnagora@ugostitelji.me

(Saopštenje – NVO Ugostitelji Crne Gore)

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još