Ugostitelj iz Herceg Novog moli kolege da zatvore kafane

 Ugostitelj iz Herceg Novog moli kolege da zatvore kafane

Foto: Mirko Kiko Drinčić

Od marta ove godine, kada je u našoj zemlji zabilježen prvi slučaj covid19, većina građana svakodnevno je sa strepnjom, čekala nove analize Instituta za javno zdravlje. Od države koja je posljednja zabilježila koronu i prve koja je bila“čista“ desio se skok. Trocifrene brojke novoinficiranih, sve veći broj smrtnih slučajeva povezanih sa covid19, tužne informacije  saopštavane predveče Iz Instituta za javno zdravlje, te saznanje da su u opasnosti  članovi naše uže i šire porodice, a posebno oni koji brinu o nama, podstaklo je ugostitelja iz Herceg Novog, Mirka Kika Drinčića,  da se javno, putem svoje facebook stranice obrati znanim i neznanim ljudima.

Foto:fb Mirko Kiko Drinčić

Za Portal Novi, Mirko Kiko Drinčić, kaže da on, kao i mnogi, živi od kafane, ali da je sada trenutak  opstanka i borbe za život ili smrt. Bira ovo prvo pa makar, kaže, danima jeo suvi hljeb.

-To nije velika žrtva! Crnogorci su vjekovima bili kadri pomoći svakom. Sad treba da pomognemo sebi. Ima li što važnije danas, od života. A možemo, na nama je. Ljudi, molim vas, pomognimo medicinarima da uspješno završe svoju misiju! Zatvorimo, na kratko, kafane koje su jedan od izvora brzog širenja infekcije. Učinimo to danas, jer će sjutra mnogim našim prijateljima biti kasno”, kaže Drinčić, još uvijek pod utiskom tv emisije u kojoj  doktorica i medicinska sestra plaču i mole da ostanemo doma.

-Zamislite doktore, medicinske radnike i drugo osoblje u zdravstvenim ustanovama koji provode sate i dane da pomognu oboljelima od korone. I oni su nečija djeca, i oni imaju svoju djecu, i njih neko čeka i želi, zbog nas. Ako oni mogu bez vode i hrane satima, jer su pod opremom kao kosmonauti, valjda možemo i mi, na kratko, zatvoriti kafane i tako damo najveći doprinos njima koji sa strepnjom gledaju i osluškauju kako dišu pacijenti o kojima brinu“, kaže Mirko.

Naš sagovornik je više od tri decenije bio ugostitelj u Njemačkoj, a već duže u Herceg Novom ima lokal. Kao otac četvoro djece, posebno je zabrinut za zdravlje mladih. Čini mu se da je omladina kod nas opuštena, za razliku od Njemačke gdje se sve mjere poštuju, a i kazne su visoke.

Fioto: Mirko Kiko Drinčić

Mirko Drinčić je i onda kad je bio daleko od svoje, kako kaže, jedine i najljepše države Crne Gore, uvijek bio spreman da priskoči u pomoć. Od nikšićkog Doma zdravlja je, za pomoć u lijekovima, sanitetskom materijalu i medicinskim aparatima, dobio  zahvalnicu prije 24 godine.

Foto: Mirko Kiko Drinčić

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još