UBNOR i antifašisti Herceg Novog osuđuju ispisivanje uvrjedljivih sadržaja

 UBNOR i antifašisti Herceg Novog osuđuju ispisivanje uvrjedljivih sadržaja

Foto:sharemontenegro.me

Hercegnovski UBNOR i antifašisti oštro osuđuju uništavanje javne imovine, a posebno pisanje neprimjerenih poruka, koje su, kako navode u saopštenju, za ovaj grad omalovažavajuće i uvrjedljive.Očekuju da nadležni reaguju.

– Herceg Novi proslavlja svoj praznik 28. oktobar, slaveći time oslobođenje od okupatora, kao simbol ponovnog rođenja ovog znamenitog starog grada. Generacije Novljana pamte i sa ponosom govore o dičnim imenima narodnih heroja i odvažnih boraca NOR-a, čija imena služe u amanet pokolenjima. Grad pet Danica, kao jedinstveni, gotovo epski primjer ženskog herojstva uz osvrt na nevjerovatnu koincidenciju ogledanu u imenima ovih hrabrih djevojaka. Sve su živjele pod imenom Danica, po zvijezdi, i pale, u cvijetu mladosti pod petokrakom i uzdigle svoja imena do zvijezda i vječnosti“, piše u saopštenju.

Ako bi iko ikada imao dilemu o antifašističkim uzorima Herceg Novog dovoljno bi bilo pokazati mu sliku najmonstruoznijeg događaja koji je ponovo, gotovo epski prikaz izvorne izopačenosti fašističke ideologije i koji daje jasan uvid u monstruoznost zločina domaćih izdajnika- ističu iz UBNOR-a i antifašista Herceg Novog.

Podsjećaju da se na Trgu Nikole Đurkovića, koji nosi ime narodnog heroja, koji je danas jedan lijep lokalitet za razgledanje, uživanje i svakodnevnicu, odigralo čuveno „krvavo kolo“.

-Mučni prizor možda nije znan baš svakome, ali je neupitno poznat svakom Novljaninu. Beživotna dijela heroja, boraca za domovinu, a oko njih kolo kojim domaći izdajnici u svojoj ostrašćenoj želji da budu lojalni okupatoru kome služe, slave svoj trijumf nad mučki ubijenim sugrađanima.

Ako sve ovo znamo, onda nam je jasan i nivo uvrede koju nosi maliciozni čin šaranja murala stihovima četničke pjesme, koja veliča one iste koji su iznjedrili i motivisali zločince da zaigraju kolo nad mrtvim herojima. Time se ne vrijeđa pojedinac, već jedno kompletno društvo i zajednica koja teži zdravom, evropskom razvoju. Vrijeđa se identitet mediteranskog, antifašističkog grada. I najviše se vrijeđa spomen na stradale učesnike borbe zahvaljući kojoj danas možemo proslavljati Dan Grada. Slava im! A počiniocu neka je na sramotu, ali i na znanje – da ovo nije grad za promociju fašizma- zaključuje UBNOR i antifašisti Herceg Novog.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još