U Herceg Novom u porastu broj novopozitivnih, ali nema potrebe za kovid bolnicom

 U Herceg Novom u porastu broj  novopozitivnih, ali nema potrebe za kovid bolnicom

Foto:portalnovi.me

Zajednički stav predstavnika zdravstvenih instucija iz Herceg Novog I rukovodstva Kriznog medicinskog štaba je da još uvijek nema potrebe otvarati kovid bolnice, širiti kapacitete bolnice Meljine ili otvarati nove u Institutu “Dr Simo Milošević”.

Dr Nermin Abdić , predsjednik KMŠ je nakon sastanka sa predstavnicima Doma zdravlja, Instituta “Dr Simo Milošević” i bolnice Meljine rekao da  pacijeti sa srednjom i srednje teškom kliničnom slikom mogu biti zbrinuti u bolnice u Kotoru i Baru na kvalitetan način, a da Patronažna služba novskog  Doma zdravlja, u slučaju potrebe, može biti pojačana kadrom iz bolnice u Meljinama i Instuituta.

Foto: Krizni medicinski štab

-U Domu zdravlja je veliko opterećenje na ljekare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i u drugim sredinama. Konstatovano je da imaju dobru koordinaciju sa opštim kovid bolnicama u Baru i Kotoru. Sposobnošću, entuzijazmom i znanjem kolega koji se bore sa ovom pošasti punih devet mjeseci sam oduševnjen. Uz sve ono što zdravstveni sistem radi, potrebno je i aktivno učešće opštine u smislu edukacije građana i praktično na svakom koraku potencirati da su mjere prevencije distanca, higijena ruku i maska neizostavne u borbi protiv kovida, istako je dr Nermin Abdić, šef Kriznog medicinskog štaba.

U Herceg Novom je posljednjih 15 dana povećan broj novopozitivnih pacijenata, pa su na jušerašnjem sastanku dogovorili I aktivnosti Doma zdravlja.

Foto:portalnovi.me

-Sagledali smo stanje i napravili korake kako bi svi zajednički to stanje poboljšali. Nadam se da ćemo kroz sledeći sastanak , za koji očekujem da bude ubrzo, konstatovati da redovni sastanci i komunikacija moraju da pokažu snagu i da daju rezultate, rekao je Raško Božović, direktor  Doma zdravlja Herceg Novi.

Iz Instituta “Dr Simo Milošević” saglasni su da treba zajednički raditi na sprječavanju pandemije I pomagati se međusobno.

-Napravili smo jedan kratak pregled situacije u Herceg Novom kada je riječ o pandemiji korona virusa. Saglasili smo se da ćemo, u okviru naših mogućnosti, izaći u susret Domu zdravlja i bolnici Meljine, ukoliko bude potrebno i kadrvski ih pojačati , saopštila je medicinska direktorica Marina  Delić.

Iako je  epidemiološka situacija u Herceg Novom  pogoršana, direktorica Opšte bolnice Meljine Olivera Elez,takođe, je mišljenja da nije potrebno otvaranje kovid odjeljenja u bolnici Meljine, kao ni u Institutu Igalo.

– Potreba je samo dobra  korodinacia sve tri ustanove, pojačana patronažna služba i pacijentima obezbijedi ambulantno liječenje i terapiju, istakla je dr Elez.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još