U Herceg Novom prošle godine manje vjenčanja. Razvelo se 36 parova

 U Herceg Novom prošle godine manje vjenčanja. Razvelo se 36 parova

ilustracija

Broj parova koji su stali na „ludi kamen” u protekloj godini u Herceg Novom, manji je za 47 u odnosu na godinu prije nje, kada je sudbonosno „da”, reklo 168 parova. Broj supružnika koji su stavili tačku na bračnu zajednicu – u prošloj godini bio je 36.

Ilustracija

Psiholozi kažu da oni koji veruju u „baksuznu” moć brojeva neće obradovati činjenica da prosječno trajanje braka iznosi 13,5 godina. Kod većine ljubav se ugasi pod teretom nesigurne egzistencije i teškog sastavljanja „kraja sa krajem”. U mnogome je tome doprinijelo i to što razumijevanje supružnika splasne zbog stresnog života.

Pitali smo naše sugrađane da li je korona poljuljala njihov brak.

Nikola ima 38 godina i tek je kaže“početnik“ u braku sa dvije godine. „Ljubav traje, možda jer smo tek u početku i čekamo bebu“ kroz smijeh kaže naš sagovornik koji vjeruje da će njegov brak dugo trajati jer je izgrađen na povjerenju i ljubavi.

Za Milenu koja je 40 godina u braku, to je nekad bila institucija, sad je, veli, forma.

-Udaju se i žene, sastaju i rastaju za čas posla.Neće niko da živi s nikim. A ni sami ne mogu dugo. Ne sviđa mi se ovo danas. Čini mi se da je sve interes. Dok ima para ide nekako, poslije okrenu leđa ko da se ne znaju. Žao mi je đecu koja pate“, kaže naša sagovornica ističući da je ona živjela u velikoj zajednici u kojoj je izrodila djecu i poštovala starije. Nije joj, kaže, bilo lako ali je porodicu sačuvala i okupljala, što i danas čini.

-Ako korona potraje do ljeta razvešću se“, kaže kroz smijeh Ranko koji navodi primjere prijatelja koji su u minuloj godini, upravo zbog korone bili u krizi.

-Nijesu radili, đeca kući, potpuno drugačije obaveze stvorile su varnice koje su trajale dugo. A to su ljudi koji su imali skladan brak“, kaže on, ističući da ga to brine.

Bračne zanimljivosti

Novopečeni mladenci u Kuvajtu nedavno su postali poznati jer su imali najkraći brak u državi. Odlučili su da se raziđu samo tri minuta nakon vjenčanja.

Nakon što su potpisali bračni ugovor ispred sudije, izlazili su iz objekta, a mlada se navodno spotakla i pala.

Umjesto da joj pomogne, njen muž je počeo da je vrijeđa nazivajući je glupom. To je navodno bilo previše za mladu ženu, tako da se okrenula, ušla u sudnicu i zamolila sudiju da je razvede od muža. Bili su u braku samo tri minuta. Sudeći po kuvajtskim medijima, ovo je bio najbrži razvod u istoriji države i vjerovatno cijelog svijeta.

Vijest o ovom razvodu postala je popularna. Neki misle da je mlada pravilno postupila.

„Ako ju je mladoženja tako brzo nakon sklapanja braka počeo da je vrijeđa, ko zna šta bi uradio kasnije“, napisala je jedna osoba.

Drugi komentar je glasio: „Ako se ovako ponaša na početku, bolje je što ga je ostavila“, a još jedan korisnik je prokomentarisao da je brak bez poštovanja propao već na samom početku.

Neki sumnjaju da je mlada jednostavno tražila razlog da se brzo razvede, što mnogima ima smisla zbog tradicije sklapanja brakova iz interesa, koja je prisutna u Kuvajtu.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još