U Domu za stare u Risnu inficirano 50 korisnika i zaposlenih

 U Domu za stare u Risnu inficirano 50 korisnika i zaposlenih

Foto: domstarihrisan.me

Na odjeljenju psihogerijatrije Doma starih Grabovac u Risnu inficirano je 43 od 131 korsnika kao i 7 zaposlenih. Kako kaže dr. Nikola Popović, svi su stabilnog opšteg stanja i noć su proveli mirno.

On dodaje da je prvu dozu Sputnjik V vakcine primilo 224 od 247 korisnika ustanove i 65 zaposlenih deset dana prije potvrđivanja virusa.

Kao razlog ovolikog broja zaraženih uprkos prvom krugu vakcinacije Dr. Popović navodi da je neophodno primiti dvije doze vakcine i da nakon druge doze treba da prođu tri sedmice da bi se smatralo da se stekao pun imunitet i pojašnjava:

„Naša pretpostavka je i da je razlog što su inficiranih stabilnih parametara upravo ta prva doza vakcine. Drugu dozu vakcine primili su korisnici na odjeljenju paliativne njege gdje nema inficiranih. Revakcinu je primilo 58 korisnika i 17 zaposlenih“ – rekao je dr Popović.

Dodatan problem sa kojim se susreću je i nedostatak kadra koji se za sada rješava dodatnim angažovanjem postojećeg na način da neki zaposleni rade i duple smjene. Potrebno im je još desetak radnika, medicinskog kadra i zato se nadaju da će dobiti dozvolu za dodatno zapošljavanje.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još