Trgovci sa primorja traže rad i nedjeljom

 Trgovci sa primorja traže rad i nedjeljom

Foto: Milan Dobrilovic

Grupa vlasnika trgovačkih radnji sa primorja, ponovo je zatražila da im se dozvoli rad nedjeljom, jer aktuelno zakonsko rješenje je diskriminatorsko, a njihov posao je pred gašenjem, zbog čega bi brojni radnici ostali bez posla.

“Prije svega želimo da naglasimo da ovim putem apelujemo na nadležne da isprave propust koji je napravljen donošenjem ovog zakona i da pronađu adekvatno zakonsko rješenje koje će svim radnicima, zaposlenim u svim granama privrede obezbjediti jedan slobodan dan u nedelji, godišnji odmor i adekvatno nadoknaditi dane koje su radili za vrjeme državnih praznika. Želimo da naglasimo izraženu diskriminatorsku osobinu ovakvog zakona, upravo zato što se odnosi na samo jedan dio radnika, a veliki dio radnika iz drugih djelatnosti zapostavlja i ne prepoznaje, anomalija je izražena do te mjere, da nam se čini kao da zakon radnike koji nisu obuhvaćeni ovim zakonom tretira kao građane drugog reda. Zbog toga nam nije jasno kako predlagači ovakvog zakona mogu ovakvo rješenje predstavljati kao svojevrsnu pobjedu”, poručuju vlasnici u otvorenom posmu upućenom nadležnim državnim institucijama.

Prema njihovom mišljenju diskriminatorska osobina tog zakona se ogleda i u tome jer samo određenim djelatnostima zabranjuje rad a drugima ne.

“Što prijeti da kroz nekoliko godina dođe do pojave ogromnih marketa u sklopu benziskih pumpi, povećavanja trafika, nelegalne dostave namirnica iz marketa nedeljom, gašenja prodavnica garderobe i obuće a otvaranjem suvenirnica i restorana. Velika šteta već je nanesena ali na žalost zbog krize koju je prouzrokovala korona mi ne možemo jasno uporediti podatke od predhodnih godina ali ukoliko se brzo ne reaguje biće nam svima jasno kad bude već kasno. Još jedan zanimljiv aspekt i nelogičnost ovog zakona je što ovakav zakon dovodi do smanjenja broja radnih mjesta i nepotrebno je objašnjavati šta to znači i koliko je sama ta činjenica apsurdna. Da je prošli zakon bio implementiran kako treba i da su nadležne institucije odradile svoj posao mi bi danas imali više radnih mjesta na isti broj prodajnih objekata, jer bi svaki vlasnik morao da obezbjedi jednog zaposlenog više, koji bi popunjavao slobodan dan drugog radnika. Zgodna stvar i za svakog zaposlenog jeste što su ranije mogli da biraju koji bi to slobodan dan bio ovako mogu biti slobodni samo nedeljom i ponovo naglašavamo samo neki radnici, ostali šta da vam kažemo, niste očigledno vrjedni toga ili dovoljno jednaki”, naglašavaju trgovci.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još