Trafostanica u Kumboru za bolji kvalitet napajanja strujom

 Trafostanica u Kumboru za bolji kvalitet napajanja strujom

Crnogorski elektrodistributivni sistem je puštanjem u pogon rekonstruisane trafostanice 35/10kV “Kumbor”, uspješno okončao projekat za čiju realizaciju je izdvojeno oko million i 800 hiljada eura.

Realizacijom ove investicije omogućeno je znajačno poboljšanje kvaliteta i stabilnosti u napajanju za oko 2.800 korisnika na turistički izuzetno atraktivnom području: Đenovića, Kumbora, Zmijica, Kišića i dijela Zelenike.

Područje hercegnovske opštine napajaju električnom energijom sedam trafostanica naponskog nivoa 35/10kV (“Baošići”, “Klinci”, “Igalo”, Herceg Novi”, “Topla”, “Bijela” i “Kumbor”), kao i trafostanica 110/35kV “Herceg Novi”. Rekonstrukcijom “Kumbora” kvalitet i pouzdanost u napajanju električnom energijom podignuta je na značajno viši nivo, a omogućena je i relaksacija kompletnog sistema naročito u periodu ljetnjeg opterećenja. Ova investicija je neophodan infrastrukturni preduslov za valorizaciju područja Kumbora, koje je prepoznato kao prestižna turistička lokacija, naročito nakon gradnje rizorta Porto Novi. Takođe, rekonstrukcijom “Kumbora” stvoreni su preduslovi i za dalji razvoj mreže i priključenje novih korisnika.

Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, je naglasio da je objekat pušten u rad u pravo vrijeme, odnosno u periodu kada je zbog velikog broja turista stabilno napajanje električnom energijom od izuzetne važnosti i dodao i da se na ovaj način ne podiže samo nivo kvaliteta usluge za turiste i goste Herceg Novog, već i za lokalno stanovništvo, čime se obezbjeđuje bolji životni standard.

– Moram istaći zadovoljstvo aktivnostima CEDIS-a u Herceg Novom i saradnjom koju smo imali tokom poslednjih nekoliko mjeseci. O napretku svih nas kao društva ne možemo govoriti ako nemamo riješena osnovna pitanja, poput vodosnabdijevanja ili napajanja električnom energijom. Vjerujem da ćemo i u narednom periodu jedni drugima biti snažna podrška, ne samo u cilju poboljšanja elektrodistributivnog sistema, već i uticaja na naše građane i životni standard. Skoro 3000 naših sugrađana sada ima znatno kvalitetnije i stabilnije napajanje električnom energijom i siguran sam da ćemo i u narednom periodu vidjeti još značajnih investicija od strane CEDIS-a u Herceg Novom – kazao je Katić.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još