Svjetsko zlato za novskog matematičara

 Svjetsko zlato za novskog matematičara

Foto:Privatna arhiva

Milan Lečić, učenik trećeg razreda novske Gimnazije nedavno je osvojio zlatnu medalju na finalnom Međunarodnom takmičenju mladih matematičara IYMC (International Youth Math Challenge). Za postignuti uspjeh zahvalan je mentoru Gojku Đurđeviću. Za Portal Novi ispričao je koje kriterijume je morao savladati da bi postigao vrhunski uspjeh.

-Takmicenje ima tri faze. U prvoj su relativno lagani zadaci i ona mora da se prodje i uđe u Pre-finalno takmicenje. U drugoj fazi su zahtjevniji zadaci, kjoji se , takođe, svi moraju odraditi

da bi se u ušlo u finale.U toj trećoj, finalnoj fazi, koja se radi on-line preko njihovog portala gdje se 30 zadataka radi tako što se za svaki zadatak ima tačno 60 sekundi. To je prilično naporno i stresno jer zadaci variraju od manje zahtjevnih  do izuzetno teških za koje je potrebno znanje  daleko iznad srednjoškolskog“, kaže Milan, napominjući da je potrebno i osnovno poznavanje engleskog jezika.

 -Potrebno je znanje engleskog jezika u smislu poznavanja engleskih izraza za matematičke termine! Broj tih termina nije preveliki pa mislim da znanje engleskog ne bi trebalo nikome biti problem u samom takmičenju!

Iako mnogi matematiku doživljavaju kao bauk, Milan kaže da je stvar samo u pristupu tom predmetu.

-Matematika ,na žalost, jeste mnogima bauk najviše zbog pogrešnog pristupa matematici u školskom sistemu! Kad bi se matematika približavala djacima sa manje apstrakcije a više konkretnog, vjerovatno bi i taj stav o matematici kao nečemu preteškom bio drugačiji.

Za matematiku je bitno da se uoči da je matematika jedina potpuno tačna istina i neki univerzalni jezik komunikacije…objašnjava ovaj mladi Novljanin kojem su hobi matematika i   radio amaterizam.

 -Dobar matematičar ima sve preduslove da bude i dobar šahista ako se posveti šahu…

 Problem je u tome što obje djelatnosti uzimaju toliko vremena da je skoro nemoguće da se posvetite objema!

Korona mu, kaže, ne smeta da postiže dobre rezultate u školi. Za sve ima vremena jer je stvar u dobroj organizaciji.

-Korona nije problem za organizaciju rada jer je sve dostupno on-line. Ja se matematikom bavim na način da makar pet dana u sedmici uradim po nekoliko zadataka koji su takmičarskog nivoa ili novoa za  neki teži prijemni ispit. A mogu postići i sve ostalo.

Milan planira da nastavi izučavanje matematike i srodnih oblasti.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još