Svjetski dan borbe protiv HIV-a – U Crnoj Gori 181 zaražena osoba na terapiji

 Svjetski dan borbe protiv HIV-a – U Crnoj Gori 181 zaražena osoba na terapiji

Foto: 123rf

Svjetski je dan borbe protiv HIV/AIDS-a“. Od 1989. u Crnoj Gori je od posljedica te infekcije umrlo 60 osoba. Dok je trenutno na terapiji 181 osoba zaražena HIV/AIDS-om, kazala je dr Aleksandra Marjanović iz Instituta za javno zdravlje, piše Portal RTCG.

Taj trend umiranja polako opada. Danas se sa HIV-om živi i stari, ali pod uslovom da se rano otkrije i da se liječi”, kazala je Marjanović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je navela i da je u Crnoj Gori liječenje besplatno i da se koristi savremena terapija.

“Trenutno je na terapiji 181 osoba. Sada u ovom periodu osim kraćih prekida nijesmo imali prekide u nabavci terapije. Novca za terapije ima, tako da nijesmo imali problema”, kazala je Marjanović.

Ona navodi i da tokom decembra obično imaju više testiranje. “Kroz rad u savjetovalištu, ono što mogu da kažem jeste da straha ima”, ističe dr Marjanović.

Kada govorimo o HIV-u, kako dodaje, ne govorimo o rizičnim grupama već o rizičnom ponašanju.

“Učestalost naših rizičnih ponašanja utiče na to da li ćemo biti zaraženi”, zaključila je Marjanović.

Lani još 26 HIV pozitivnih, četiri osobe preminule

U 2019. godini u Crnoj Gori registrovano je 26 novih HIV/AIDS slučajeva, kao i četiri smrtna slučaja od posljedica AIDS-a, saopšteno je iz NVO Cazas. Kažu da je tokom 2019. godine više od 12 miliona ljudi čekalo na HIV tretman, dok je 1,7 miliona inficirano HIV-om tokom 2019 jer nijesu imali pristup osnovnim servisima.

Tekst prenijet sa portala FOS media

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još