Sve više protivnika i zabrana petardi – odlaze li potpuno u ilegalu?

 Sve više protivnika i zabrana petardi – odlaze li potpuno u ilegalu?

Foto: ilustracija

U Crnoj Gori, 30. jula prošle godine, kako se navodi, radi zaštite života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životne sredine i imovine, donijeta je zabrana prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II – petardi.

U Hrvatskoj su od 2. januara petarde zabranjene, pošto je stupila na snagu zakonska zabrana prodaje i upotrebe petardi i redenika kategorija „F2“ i „F3“.

Sve su glasniji zahtjevi NVO udruženja da se zabrana donese u Sloveniji dok se u Srbiji potpisuju peticije a zahtjevi građana su sve snažniji.

Podjednako glasni su pored građana i vlasnici kućnih ljubimaca i udruženja za zaštitu životinja. Ali pored životinja, svakako još važnije upozorenje „dobijamo“ svake godine u periodu praznika kada se redovno događaju povrede uslijed nepažljivog rukovanja tim pirotehničkim sredstvima.

Foto: profimedia/ilustracija

Iako je i ove godine u Crnoj Gori provođena akcija „Petarda“ – igra „mačke i miša“ ponovo je bila prisutna. Koliko god se policija trudila, ipak su se mogli čuti praskovi petardi.

Da intezitet ipak nije toliko velik kao prošlih godina kao i da građane sve više nervira bacanje petardi smatra naša sagovornica Sonja koja je ujedno i vlasnica dva psa. „Jad me snađe s njima kad dođu praznici. Kad pukne petarda izlude po kući da ih ne mogu smiriti a što je najgore taman kada uspijem opet neko baci pa ispočetka. Žao mi ih je ko zna šta oni tad proživljavaju.“

I penzioner Savo misli da ludilo petardi napokon prolazi. „Pamtim dobro koliko je ludilo bilo prije nekih 10, 15 godina sad to ni blizu nije. Priznajem i ja sam bacao ali kad se razmisli stvarno je besmisleno bacanje para i neka se zabrani.

Prošla godina svakako je bila potpuno drugačija od mnogih prethodnih, mnogo toga se promijenilo zato ostaje da se vidi da li će se promijeniti i višegodišnja ljubav kod mnogih prema tim malim a opasnim napravama. Sudeći po sve glasnijim i mnogobrojnijim zahtjevima protivnika petardi – one će polako ali sigurno postajati sve rjeđa pojava.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još