Surlaš i dalje uništava palme

 Surlaš i dalje uništava palme

Foto: Komunalno stambeno HN

Surlaš, četvrtu godinu za redom, ne prestaje da uništava palme. Radnici Zelenila juče su zbog toga posjekli još dvije palme u parku „Boka“nakon što je ustanovljeno da su stabla napadnuta. Nakon što su nedavno posjekli deset kanarskih palmi koje je napao crveni surlaš, u planu je da za koji dan uklone još pet.

Za nešto više od godinu u Herceg Novom je uklonjeno preko 200 kanarskih palmi koje je uništio „surlaš“, a pretpostavke su da je sa privatnih površina uklonjeno još toliko. Preostalo je veoma malo palmi u gradu koji je prepoznat po njima.

Zaražena je polovina fonda od ukupno 1.500 palmi na našoj rivijeri na kojima dendrohirurgija nije dala očekivane rezultate, ali su , kažu, iz Zelenila poražavajući rezultati i na onim palmama na kojima je primijenjen metod injektiranja.

Stručnjaci strahuju da će surlaš sa kanarske palme preći i na ostale vrste, a već su zabilježeni slučajevi napada na vašingtonije i šamaropse. Stoga u lokalnoj upravi razmišljaju da na mjestima uklonjenih palmi posade maslinu, primorski bor, čempres, lovoriku i primorski hrast što je i preporuka ministarstva i fitosanitarne inspekcije.

Avatar

Portal Herceg Novi

Pročitajte još